Sastojci:

1/2l mleka

2 kašike šećera

1 kašičica soli

2,5dl ulja

pakovanje kvasca

1kg brašna

mak

mleko.

Priprema:

Izmešati mak, mleko i šećer (šećera staviti onoliko koliko želimo da bude slatko). Na toploj ploči mešati sve dok se šećer ne rastopi i sve postane jedna kompaktna masa. Ostaviti da se ohladi, i hladno koristiti kao nadev za kifle.

U mlako mleko staviti šećer i kvasac izmrviti. Ostaviti da se podigne kvasac. Dodati ulje, so i postepeno brašna. Dobro izmesiti da testo bude glatko.

Podeliti na četiri dela, napraviti  mešenjem okrugle obgice. Oklagijom rastanjiti, da se dobije okruglo testo, iseći na 8 delova, da se dobiju trouglovi. Testo sečemo u zavisnosti kolike želimo velike kifle. Na širi kraj stavljamo fil od maka i polako uvijamo prema vrhu i polako dok  motamo rastežemo testo da bude što više namotaja.

Gotove kifle ređamo u pleh za pečenje, ostavimo da odstoje 1h. Pre pečenja svaku kiflu premažemo umućenim jajima i na svaku stavimo tanak list margarina.

Pečemo, stavljamo kifle u zagrejanu rernu na 220 step C, posle desetak min smanjimo temperaturu na 180 step C i pečemo još oko petnaestak min.

KIFLE SA MAKOM

Course: desert