KARAMELIZOVANE JABUKE

Course: desert

Sastojci

  • 4 velike tvrde jabuke
  • 100 g brašna
  • 3 kašike kukuruznog brašna
  • belance
  • 2 kašike susamovog ulja
  • kašika svinjske masti ili maslaca
  • 2 kašike vode
  • 125 g šećera
  • ulje za prženje
  • posuda sa hladnom vodom

Upustvo

  • Ogulite jabuke i iseći ih na 8 kriški ili kolutova očišćenih od koštica. Uvaljajte ih u belo brašno i ostavite sa strane. U preostalo brašno dodajte kukuruzno brašno, belance i malo vode, i napravite gusto testo.
  • U voku ili dubljem tiganju zagrejte ulje. Kad se dobro ugreje, dodajte kašičicu susamovog ulja, pa komade jabuke umačite u testo, a zatim pažljivo spustati u vok i pržite ih. Uz okretanje, dok ne postanu zlatnožute boje. Izvadite ih mrežastom kašikom, ocedite i stavite na upijajući papir.
  • U drugoj posudi rastopite svinjsku mast ili maslac sa dve kašike vode i šećerom na umerenoj temperaturi dok smesa ne dobije svetložutu boju. Ovaj karamel odmah skinite sa ringle i u njega uranjajte ispržene jabuke.
  • Izvadite ih na posudu za posluženje koji ste predhodno premazali susamovim uljem. Ovako pržene jabuke se poslužuju tople. Zato pripremite posudice sa hladnom vodom u koje će gosti umočiti svaki komad kako bi se karamel ohladio.