Sastojci:

• 4 velike tvrde jabuke
• 100 g brašna
• 3 kašike kukuruznog brašna
• belance
• 2 kašike susamovog ulja
• kašika svinjske masti ili maslaca
• 2 kašike vode
• 125 g šećera
• ulje za prženje
• posuda sa hladnom vodom

Priprema:

Ogulite jabuke i iseći ih na 8 kriški ili kolutova očišćenih od koštica. Uvaljajte ih u belo brašno i ostavite sa strane. U preostalo brašno dodajte kukuruzno brašno, belance i malo vode, i napravite gusto testo.

U voku ili dubljem tiganju zagrejte ulje. Kad se dobro ugreje, dodajte kašičicu susamovog ulja, pa komade jabuke umačite u testo, a zatim pažljivo spustati u vok i pržite ih. Uz okretanje, dok ne postanu zlatnožute boje. Izvadite ih mrežastom kašikom, ocedite i stavite na upijajući papir.

U drugoj posudi rastopite svinjsku mast ili maslac sa dve kašike vode i šećerom na umerenoj temperaturi dok smesa ne dobije svetložutu boju. Ovaj karamel odmah skinite sa ringle i u njega uranjajte ispržene jabuke.

Izvadite ih na posudu za posluženje koji ste predhodno premazali susamovim uljem. Ovako pržene jabuke se poslužuju tople. Zato pripremite posudice sa hladnom vodom u koje će gosti umočiti svaki komad kako bi se karamel ohladio.

KARAMELIZOVANE JABUKE

Course: desert