Sastojci:

1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
500 g mlevenog mesa
300 g pelat paradajza
500 ml mleka
80 g putera
2 kašike brašna
200 g kačkavalja
14 kanelona
so, biber
origano

Priprema:

Crni luk očistiti i sitno iseckati pa prodinstati, toliko da postane providan i kašast.
Dodati mleveno meso i fino upržiti sastojke. Kada meso promeni boju dodati seckani beli luk i začiniti po želji.
Pelat izgnječiti ili štapnim mikserom ispasirati i dodati u prženo meso. Promeašti i nastaviti dinstanje uz povremeno dolivanje tečnosti dok meso ne omekša.
Pred kraj kuvanja, kada se tečnost redukovala i masa postala gusta dodatno začiniti, pa skloniti sa vatre.
Kanelone puniti pripremljenim filom sa oba kraja, kako bi se što bolje ispunili.
U manjoj posudi razgrejati puter, dodati brašno i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Zatim, u tankom mlazu dodati mleko, mešajući sve vreme. Kada smesa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre i začiniti prema ukusu.
U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa, preko poređati napunjene kanelone, dodati malo sosa od pelata ili ostatak fila za punjenje kanelona, pa ponovo naneti bešamel i posuti rendanim kačkavaljem.
Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta, a zatim izvaditi iz pećnice, dekorisati po želji i servirati toplo.

KANELONE

Course: glavno jelo, toplo predjelo