JEVREJSKA PITA SA MLEKOM
Course: desert
Sastojci
Za testo:
- 125 g maslaca
- 400 g brašna
- malo mleka
Za nadev:
- pola l mleka
- 1 šipka vanile
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
Upustvo
- Umesiti 125 g maslaca sa 400 g brašna. Maslo i brašno zamesiti sa malo mleka koliko da se napravi mekano testo.
- Testo podeliti na 2 dela i oklagijom ga razvući u debljini tupe strane noža. Jednu koru staviti u namazan dubok kalup, drugu koru staviti preko prve a rubove sastaviti.
- Na jednom delu testa ostaviti mali otvor kroz koji treba staviti nadev za koji nam je potrebno pola litre mleka, 1 šipka vanile, pa kad se mleko sa vanilom skuva skinuti ga sa vatre i dobro rashladiti.
- U činiju razmutiti 6 celih jaja, 6 kašika šećera i 1 vanil šećer. U razmućena jaja dodati rashlađeno mleko, promešati, pa u pitu sipati kroz otvor, a njega zatim zalepiti.
- Pitu peći u vreloj pećnici i služiti je hladnu.