JEVREJSKA PITA SA MLEKOM

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 125 g maslaca
  • 400 g brašna
  • malo mleka

Za nadev:

  • pola l mleka
  • 1 šipka vanile
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Upustvo

  • Umesiti 125 g maslaca sa 400 g brašna. Maslo i brašno zamesiti sa malo mleka koliko da se napravi mekano testo.
  • Testo podeliti na 2 dela i oklagijom ga razvući u debljini tupe strane noža. Jednu koru staviti u namazan dubok kalup, drugu koru staviti preko prve a rubove sastaviti.
  • Na jednom delu testa ostaviti mali otvor kroz koji treba staviti nadev za koji nam je potrebno pola litre mleka, 1 šipka vanile, pa kad se mleko sa vanilom skuva skinuti ga sa vatre i dobro rashladiti.
  • U činiju razmutiti 6 celih jaja, 6 kašika šećera i 1 vanil šećer. U razmućena jaja dodati rashlađeno mleko, promešati, pa u pitu sipati kroz otvor, a njega zatim zalepiti.
  • Pitu peći u vreloj pećnici i služiti je hladnu.