Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1/2 kg svinjskog mlevenog mesa
  • 1 l paradajz soka
  • 1 kašičica bosiljka
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice šećera
  • sveže mleveni biber (oko 1/2 kašičice)
  • pred kraj kuvanja, dodaje se so i još šećera, po ukusu
  • 1 pakovanje kvalitetnijih špageta ili neke druge testenine

Priprema:

Na srednjoj temperaturi ringle, na ulju, prodinstati crni luk isečen na sitne kockice. Pred kraj, dodati procedjen beli luk (može i sitno seckan), blago prodinstati. Dodati na luk i mleveno meso, promešati.

Meso dinstati tako, da ga podlijemo sa malo vode, po 1/2 dcl, tek da se ne prži na suvo. Lepše se razbiju grudvice mesa na ovaj način.

Kada je meso dobilo boju sa svih strana (nekih 10-tak minuta), nalijte na meso paradajz sok. Dodajte mu šećer, bosiljak, origano i sveže mleveni biber. Ostavite da sos provri, pa smanjite ringlu na skroz slabo. Ostavite da se lagano krčka i sat vremena, slobodno. Možete i duže, sos dobije na gustini i punijem ukusu.

Stavite vodu za testo da prokuva, dodajte i malo soli. U prokuvanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Vreme kuvanja po uputstvu sa kesice ili ih, jednostavno, probajte.

Kada je sos priveden kraju, probate sos, pa dodate soli (za početak 1 kašičicu, ravnu). Probate opet – možda će trebati još malo soli, ali će možda trebati i malo šećera. Kada ste postigli željeni ukus, ostavite sos još koji minut da krčka, taman dok procedite špagete.

Servirajte testo, preko njega obilno prelijte sos, a odozgo pospite parmezanom.

JEDNOSTAVAN BOLONJEZE SOS ZA TESTENINU

Course: glavno jelo