JAPANSKE KNEDLE

Course: glavno jelo, toplo predjelo

Sastojci

  • 1 1/2 šolja brašna
  • 1/2 šolje vruće vode sa česme
  • pola kašičice ulja
  • 400 g mlevenog mesa
  • 2 mlada luka sitno iseckana
  • 2 kašičice soja sosa
  • komad sitno iseckanog ili izrendanog đumbira
  • so i biber

Upustvo

Testo:

  • U činiju sipati brašno i lagano dodavati vodu, mešajući viljuškom, kada se formira “dronjavo” testo, ostaviti ga tako jedno 15 minuta. Za to vreme možete pripremiti nadev.
  • Dodati ulje u testo i mesiti oko 10 minuta na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i rastegljivo.
  • Zamotati testo u foliju i ostaviti sat vremena da se odmori (testo se dodatno hidrira na taj način i menja se tekstura)
  • Testo podeliti, svaku polovinu razvaljati u “konopac” debljine oko 4cm i iseći na komadiće.
  • Testo koje ne koristite staviti pod vlažnu krpu da se ne osuši.
  • Svaki komadić pritisnuti i zatim razviti u omotač kružnog oblika, okvirno veličine dlana. Pobrašniti po potrebi između razvijanja.
  • Za ujednačeni oblik i veličinu testo može da se iseče okruglom modlom ili čašom.
  • Ako se omotači slažu jedan na drugi, bogato sipati skrob između da se ne bi zalepili.

Nadev:

  • Pomešati testo, začine, soja sos, iseckan/izrendan đumbir, sitno iseckan luk i ostaviti u frižideru do pripreme. Knedle možete puniti sirovim nadevom, ili ga po želji možete prodinstati pre punjenja.

Motanje knedli:

  • Na dlan staviti omotač od testa, na sredinu sipati kašičicu nadeva, vodom blago ovlažiti gornju ivicu omotača.
  • Preklopiti omotač sa donje strane na gore, stisnuti u sredini polumeseca i sa obe strane napraviti prevoje/falte.
  • Važno je da je nadev sa svih strana bude zatvoren.
  • Na blago nauljen tiganj staviti knedle i pustiti da dobiju braonkastu boju sa donje strane. Proveriti stepen hrskavosti i boje, blagim podizanjem. Kada su knedle sa donje strane zapečene, dodati čašu vode i odmah poklopiti tiganj kako bi se nadev i gornji deo skuvali na pari – oko 5 minuta.