ITALIJANSKA MUSAKA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 ½ kg ružičastog krompira
  • 150 g masti
  • 3 glavice crnog luka
  • 350 g goveđeg mesa
  • 350 g svinjskog mesa
  • so biber
  • peršun list
  • aleva paprika
  • mrvice
  • 4 jajeta
  • 2,5 dl kisele pavlake

Upustvo

  • Skuvati 1 ½ kg ružičastog krompira i kad je kuvan ocediti ga i ostaviti u hladnoj vodi 10 minuta. Zatim ga oljuštiti i istrugati na krupnoj trenici da bi se dobili krupni rezanci.
  • U šerpu staviti 150 g masti pa je staviti na štednjak da se ugreje. U zagrejanu mast spustiti 3 glavice sitno isečenog crnog luka i pržiti ga sve dok ne porumeni.
  • Zatim uzeti 350 g goveđeg i 350 g svinjskog mesa bez kostiju, samleti ga i staviti na ulje da se proprži. Tome dodati sitnog bibera, malo aleve paprike, sitno isečenog peršunovog lišća, soli prema ukusu i sve dobro izmešati.
  • Kad je meso uprženo, skinuti ga sa štednjaka i ostaviti do upotrebe.
  • Uzeti šerpu ili kalup potrebne veličine, namazati hladnom mašću i posuti mrvicama. U šerpu staviti polovinu struganog krompira koji treba prema ukusu posoliti, na krompir sipati pripremljeno meso, poravnati ga a preko mesa staviti preostali krompir.
  • Razbiti u sud 4 cela jajeta, dodati 2,5 dl kisele pavlake, jaja i pavlaku izmešati i preliti preko krompira, zatim sud staviti u rernu i peći, kad jelo bude gotovo služiti.