Sastojci:

1.5kg-2kg sveže prasetine (deo sa rebrima i kožurom),
so,
2 kašike meda,
1 kašika svetlog piva,
biber

Priprema:

Meso najbolje pripremiti noć ranije. Oprati ga pod mlazom hladne vode, zatim ga dobro osušiti papirnim ubrusom. Uz pomoć oštrog noža zarezati kožuru na kockice ili trakice do mesa, ali ne zasecati i meso.

Sipati so u šaku i utrljavati je po kožuri tako da deo zrnaca soli dospe između zasečenih delova. Zatim posoliti izdašno i drugu stranu. Smestite meso u neku duboku posudu i ostavite u frižider preko noći.

Rernu zagrejte na 140°C. Za pečenje mesa potrebna je zatvorena sredina kako bi svi sokovi ostali unutra, zato će vam trebati aluminijumska folija ili kesa za rernu ili vatrostalna posuda sa poklopcem. Ukoliko koristite foliju, jednu duboku tepsiju obložite njom tako da sa svake strane viri oko 10cm folije.

Nauljite dno tek malo i smestite prasetinu tako da kožura bude sa gornje strane. Dodajte gornji sloj folije i dobro zamotajte tako da para nema kuda da izađe. Stavite u rernu i pecite 4 sata, zatim skinite gornji sloj folije tako da cela kožura bude izložena toploti. Pecite tako dok kožura ne postane hrskava.

U šoljici smutite pivo sa medom i biberom.

Kada se uhrskavi, premažite kožuru mešavinom piva i meda pa je vratite u rernu ne duže od 5 minuta.

Služite prasetinu sa mekanim hlebom i sezonskom salatom (najbolje uz prasetinu ide kupus salata).

HRSKAVA PEČENA PRASETINA

Course: glavno jelo