HLADNO TELEĆE PEČENJE SA MAJONEZOM
Course: glavno jelo
Sastojci
- 1 kg mlade teletine
- 2 kašike soli
- 1 veza razne zeleni
- 2 lista lovora
- 2 kašike sirćeta
- nekoliko zrna krupnog bibera
- pola dl ulja
- 1 kašika brašna
- 4 kašike kisele pavlake
- 4 žumanceta
- sok od limuna
- so
- 2 kašike senfa
Upustvo
- Uzeti 1 kg mlade teletine bez kostiju, oprati je, istući tučkom, malo posoliti, čvrsto saviti u rolnu. Umotati u čist salvet i obmotati naročito na krajevima, čistim tankim kanapom.
- U jednu šerpu sipati vode, 2 kašike soli, 1 vezu razne zeleni, 2 lista lovora, 2 kašike sirćeta i nekoliko zrna krupnog bibera. U marinadi kuvati jedan sat, pri tom paziti da salvet ne izgori, pa češće meso pomerati.
- Kad je meso mekano, izvaditi ga iz marinade sa salvetom i ostaviti tako da se ohladi.
- Pola dl ulja sipati u jedan lonac koji treba staviti u drugi lonac sa vodom. Ulje dobro mešati, pa kad proključa dodati i 1 kašiku brašna. Neprestano tući na vatri i potom staviti 4 kašike kisele pavlake i 4 žumanceta. Pa i dalje tući dok se ne dobije gust umak.
- Zatim skinuti lonac sa štednjaka, dodati soka od limuna, soli i 2 kašike senfa. Sad opet na stolu tući masu žicom dok se majonez ne ohladi. Gotov majonez ostaviti na hladno mesto.
- Odvezati iz salveta ohlađeno meso, staviti ga na dasku i seći oštrim nožem na tanke režnjeve. Možda će se meso malo raspasti, ali to ništa ne smeta. Složiti ga na duguljastu činiju, preliti hladnim majonezom, ukrasiti zelenim lišćem peršuna.