HLADNA ČORBA OD KISELOG MLEKA
Course: hladno predjelo
Sastojci
- 1 kg kiselog mleka
- 2 krastavca
- nekoliko glavica mlade cvekle sa lišćem
- mirođija
- 3 jajeta
- so
- malo šećera
Upustvo
- Za vreme letnjih vrućina dobro je veoma često praviti ovu hladnu čorbu.
- 1 kg kiselog mleka dobro razmutiti, pa dodati 2 sveža oljuštena i isečena krastavca. Nekoliko glavica mlade cvekle sa lišćem zajedno, očistiti pa ih obariti a isto tako obariti i lišće mlade cvekle.
- Kuvanu cveklu iseći na sitne rezance, a kuvano lišće propasirati na presi. Sitno isečenu kuvanu cveklu i propasirano lišće dodati u kiselo mleko kao i sitno isečene mirođije, 3 tvrdo obarena i sitno isečena jajeta, a ko želi i malo šećera.
- Čorbu držati na hladnom mestu, a pre služenja staviti u nju komad leda.