HLADNA ČORBA OD KISELOG MLEKA

Course: hladno predjelo

Sastojci

  • 1 kg kiselog mleka
  • 2 krastavca
  • nekoliko glavica mlade cvekle sa lišćem
  • mirođija
  • 3 jajeta
  • so
  • malo šećera

Upustvo

  • Za vreme letnjih vrućina dobro je veoma često praviti ovu hladnu čorbu.
  • 1 kg kiselog mleka dobro razmutiti, pa dodati 2 sveža oljuštena i isečena krastavca. Nekoliko glavica mlade cvekle sa lišćem zajedno, očistiti pa ih obariti a isto tako obariti i lišće mlade cvekle.
  • Kuvanu cveklu iseći na sitne rezance, a kuvano lišće propasirati na presi. Sitno isečenu kuvanu cveklu i propasirano lišće dodati u kiselo mleko kao i sitno isečene mirođije, 3 tvrdo obarena i sitno isečena jajeta, a ko želi i malo šećera.
  • Čorbu držati na hladnom mestu, a pre služenja staviti u nju komad leda.