HLADAN BUJON

Course: hladno predjelo

Sastojci

  • 1 kg govedine
  • 1 kokoška
  • razna zelen peršun, šargarepa, celer
  • praziluk
  • biber u zrnu
  • so
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 belanceta

Upustvo

  • 1 kg govedine od buta zajedno sa ribićem oprati, pa kost satarom razbiti na nekoliko mesta. Staviti u lonac, naliti hladnom vodom i dodati jednu očišćenu celu kokošku.
  • Kuvati kao svaku supu. Staviti razne zeleni, malo praziluka, krupnog bibera, soli i 1 glavicu crnog luka zapečenog na štednjaku. Posoliti supu pa kuvati na tihoj vatri.
  • Ovako skuvan bujon izmaći i ostaviti da se sasvim slegne. Procediti kroz gustu cediljku, pa ga čistog i bistrog sipati u lonac.
  • Kad bujon provri dodati u njega 2 belanceta. Belanca će pri kuvanju upiti svu penu koja se u bujonu nalazi. Pokupiti rupičastom kašikom skuvana belanca. Ostaviti supu da se slegne.
  • Skinuti lonac sa štednjaka, procediti supu kroz salvet i ostaviti je da se prohladi kako bi sva mast isplivala na površinu.
  • Ohlađenoj supi pokupiti svu mast. Opet je zagrejati na štednjaku, po drugi put procediti kroz salvet i staviti ohlađen bujon u frižider.
  • Hladan sipati u šolju kad zatreba.