HAMBURGER LEPINJE

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 200 ml toplog mleka
  • 100 ml vode
  • 30 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1-2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca ili margarin
  • oko 600g namenskog brašna
  • 2 ravne kašičice soli

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • susam za posipanje

Upustvo

  • U toplo mleko i vodu staviti kvasac, šećer i brašno. Promešati, poklopiti folijom pa ostaviti da odstoji da se kvasac aktivira jedno desetak minuta.
  • Rastopiti maslac, dodati umućeno jaje i sve sipati u nadošli kvasac.
  • Postepeno dodavati prethodno prosejano brašno i so.
  • Testo ce izgledati da je lepljivo i da treba jos brašna, ali ne dodavati više. Staviti malo maslinovog ulja odozgo, odvojiti testo od ivica suda, i formirala loptu.
  • Pokriti sam je folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
  • Posle sat vremena, testo izručiti na, sa vrlo malo brašna posutu, radnu povrsinu. Za veće hamburgere odvajati po 150g od testa (da budu i lepinjice veće) i formirati loptice. Za manje hamburgere praviti manje loptice.
  • U papirom obložen pleh od rerne poredjati lepinje. Pokriti ih prvo folijom, pa krpom ( da se krpa ne bi zalepila za lepinje) i ostaviti da odmore.
  • Tek tada se uključi rerna da se zagreva na 180 stepeni.
  • Posle dvadesetak minuta svaku lepinju premazati mešavinom jajeta i mleka. Posuti sa dosta susama i staviti da se peku.
  • Kad dobiju divnu zlatno žutu boju I cela kuhinja zamiriše, izvaditi iz rerne i pokriti krpom do upotrebe.