HAMBURGER LEPINJE
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 200 ml toplog mleka
- 100 ml vode
- 30 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1-2 kašike brašna
- 1 jaje
- 150 g maslaca ili margarin
- oko 600g namenskog brašna
- 2 ravne kašičice soli
Za premazivanje
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- susam za posipanje
Upustvo
- U toplo mleko i vodu staviti kvasac, šećer i brašno. Promešati, poklopiti folijom pa ostaviti da odstoji da se kvasac aktivira jedno desetak minuta.
- Rastopiti maslac, dodati umućeno jaje i sve sipati u nadošli kvasac.
- Postepeno dodavati prethodno prosejano brašno i so.
- Testo ce izgledati da je lepljivo i da treba jos brašna, ali ne dodavati više. Staviti malo maslinovog ulja odozgo, odvojiti testo od ivica suda, i formirala loptu.
- Pokriti sam je folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
- Posle sat vremena, testo izručiti na, sa vrlo malo brašna posutu, radnu povrsinu. Za veće hamburgere odvajati po 150g od testa (da budu i lepinjice veće) i formirati loptice. Za manje hamburgere praviti manje loptice.
- U papirom obložen pleh od rerne poredjati lepinje. Pokriti ih prvo folijom, pa krpom ( da se krpa ne bi zalepila za lepinje) i ostaviti da odmore.
- Tek tada se uključi rerna da se zagreva na 180 stepeni.
- Posle dvadesetak minuta svaku lepinju premazati mešavinom jajeta i mleka. Posuti sa dosta susama i staviti da se peku.
- Kad dobiju divnu zlatno žutu boju I cela kuhinja zamiriše, izvaditi iz rerne i pokriti krpom do upotrebe.