Sastojci:

1 komad, cela guščija džigerica

so  krupnija

biber  sveže samleven

koziji sir  po želji

slatko  ili voće po izboru

Priprema:

Guščija džigerica je delikates, neverovatno jednostavan za pripremu.

Najvažnije je da kupite kvalitetnu džigericu. Kada birate, važno je da obratite pažnju prvo na boju – ona treba da bude bež-braonkasta ili tačnije bež, koja vuče na svetlobraon. Treba da bude krhka, ali ne zrnaste struktute, nego da liči na maslac. To su karakteristike da je sveža i odličnog kvaliteta.

Da bi bila pripremljena na tiganju, nije vam ništa drugo potrebno osim soli i bibera. Uvek dodatno možete kombinovati sa drugom sastojcima i da ekspreimentišete sa ukusima. Najšire rasporstranjena kombinacija je guščija džigerica sa slatkim džemom, pretežno od šumskog voća ili sa svežim šumskim voćem. Oni imaju kontrast ukusa i čine je božanstvenom.

Druga varijanta je serviranje sa kozijim sirom, zapečena sa medom ili hrskavom karamel koricom. To su dva jaka ukusa i vi sami možete izabrati koji vam se više dopada.

Da biste pripremili guščiju džigericu treba da je očistite od žilica dok je hladna, izvađena iz frižidera. Posle je isecite na komade debljine 2 cm, pošto će se prilikom pečenja dosta istopiti.

Nakon toga je ostavite na sobnoj temperaturi bar 30 minuta, ali lepo uvijenu prvo streč folijom i posle pokrivenu krpom da nema dodira sa svetlošću i da ne ulazi vazduh u nju, u protivnom će se ukiseliti i potamneće/posiveće.

Nakon toga pospite sa svih strana komade biberom i solju i pecite u ugrejanom tiganju po 30 sekundi sa svake strane ili dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Važno je da unutra ostane krta, ali ne živa.

Gotove komade delikatesa možete direktno staviti na prepečeni hleb, koji će upiti ukusnu mast koja će izaći, ili možete poređati na ubrus da se ocedi višak masti i tek onda da stavite na hleb.

Dalje je pitanje ukusa kako ćete je kombinovati – sa slatkim, voćem ili zapečenim kozijim sirom.

GUŠČIJA DŽIGERICA U TIGANJU

Course: glavno jelo, toplo predjelo