Sastojci:

100 g sirove leblebije
100 g šargarepe (2 manje šargarepe)
100 g krompira (1 kom.)
50 g crvenog luka (1 kom)
malo maslinovog ulja
malo mlevenog muškatnog oraščića
malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
malo đumbira u prahu
malo kandiranog đumbira
malo kurkume u prahu
malo soli
malo soda bikarbone
malo bibera mlevenog
oko 650 ml vode
1 kašičica skrobnog brašna

Priprema:

Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.

Nabubrele leblebije staviti u cetku i dobro isprati hladnom vodom. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći. Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice. Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja. Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.

Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone.

Zatim dodati 500 ml vode i sve ostale začine.

Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti). Nakon 20 minuta kuvanja dodati još 150 ml vode. Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti skrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.

Količina vode i skrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.

GULAŠ OD LEBLEBIJA

Course: glavno jelo