GULAŠ OD LEBLEBIJA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 100 g sirove leblebije
  • 100 g šargarepe 2 manje šargarepe
  • 100 g krompira 1 kom.
  • 50 g crvenog luka 1 kom
  • malo maslinovog ulja
  • malo mlevenog muškatnog oraščića
  • malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
  • malo đumbira u prahu
  • malo kandiranog đumbira
  • malo kurkume u prahu
  • malo soli
  • malo soda bikarbone
  • malo bibera mlevenog
  • oko 650 ml vode
  • 1 kašičica skrobnog brašna

Upustvo

  • Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.
  • Nabubrele leblebije staviti u cetku i dobro isprati hladnom vodom. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći. Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice. Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja. Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.
  • Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone.
  • Zatim dodati 500 ml vode i sve ostale začine.
  • Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti). Nakon 20 minuta kuvanja dodati još 150 ml vode. Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti skrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.
  • Količina vode i skrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.