GULAŠ OD LEBLEBIJA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 100 g sirove leblebije
- 100 g šargarepe 2 manje šargarepe
- 100 g krompira 1 kom.
- 50 g crvenog luka 1 kom
- malo maslinovog ulja
- malo mlevenog muškatnog oraščića
- malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
- malo đumbira u prahu
- malo kandiranog đumbira
- malo kurkume u prahu
- malo soli
- malo soda bikarbone
- malo bibera mlevenog
- oko 650 ml vode
- 1 kašičica skrobnog brašna
Upustvo
- Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.
- Nabubrele leblebije staviti u cetku i dobro isprati hladnom vodom. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći. Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice. Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja. Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.
- Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone.
- Zatim dodati 500 ml vode i sve ostale začine.
- Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti). Nakon 20 minuta kuvanja dodati još 150 ml vode. Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti skrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.
- Količina vode i skrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.