GRČKA MUSAKA BEZ MESA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 1 kg plavog patlidžana
- 2 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 100 g feta sira
- 60 g bilo kod kačkavalja
- 200 g kisele pavlake
- 3 jajeta
- 1 veza peršuna
- ulje
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 1/2 kašičice timijana
- 1/2 kašičice origana
Upustvo
- Plavi patlidžan oprati, očistiti od kore i iseći na krugove. Posoliti i ostaviti 30 minuta da odstoji. Polovinu na krugove isečenog patlidžana kratko ispržiti na ulju.
- Fil za musaku napravite tako što ćete sitno iseckati crni luk, dodati drugu polovinu isečenog na kockice plavog patlidžana i sve začine (so, biber, seckan peršunov list, timijan i origano). Dobijenu masu prodinstajte i izmiksirajte u blenderu. Dodajte oljušten i na kocke sečen paradajz. Posebno izgnječiti fetu, narendan kačkavalj i jaja. Jedan deo (otprilike polovinu) sipati u izmiksiran fil .
- U podmazanzu vatrostalnu posudu staviti polovinu isprženog patlidžana isečenog na krugove. Preko staviti pripremljen fil. Prekriti drugom polovinom prženog patlidžana.
- Musaku zaliti ostatkom mešavine sira i jaja. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40 minuta. Odlična je i vruća i hladna.