GRČKA MUSAKA BEZ MESA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 2 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g feta sira
  • 60 g bilo kod kačkavalja
  • 200 g kisele pavlake
  • 3 jajeta
  • 1 veza peršuna
  • ulje
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 1/2 kašičice timijana
  • 1/2 kašičice origana

Upustvo

  • Plavi patlidžan oprati, očistiti od kore i iseći na krugove. Posoliti i ostaviti 30 minuta da odstoji. Polovinu na krugove isečenog patlidžana kratko ispržiti na ulju.
  • Fil za musaku napravite tako što ćete sitno iseckati crni luk, dodati drugu polovinu isečenog na kockice plavog patlidžana i sve začine (so, biber, seckan peršunov list, timijan i origano). Dobijenu masu prodinstajte i izmiksirajte u blenderu. Dodajte oljušten i na kocke sečen paradajz. Posebno izgnječiti fetu, narendan kačkavalj i jaja. Jedan deo (otprilike polovinu) sipati u izmiksiran fil .
  • U podmazanzu vatrostalnu posudu staviti polovinu isprženog patlidžana isečenog na krugove. Preko staviti pripremljen fil. Prekriti drugom polovinom prženog patlidžana.
  • Musaku zaliti ostatkom mešavine sira i jaja. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40 minuta. Odlična je i vruća i hladna.