FERRERO ROCHER TORTA

Course: desert

Sastojci

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika kakaa
  • 6 kašika mekog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

Za preliv

  • 300 ml mleka
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 g mlečne čokolade

Za krem

  • 550 g mascarponea
  • 350 g nutelle
  • 1 kašičica arome vanile
  • 300 ml slatke pavlake
  • 250 g pečenih krupno mlevenih lešnika
  • 200 g usitnjenih lešnik napolitanki

Za ganache za premazivanje torte

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade

Za dekoraciju

  • seckani pečeni lešnici

Upustvo

Biskvit

  • Biskvit možete peći na tri načina. Prvi način je da posebno pečete 4 kore od 1 jajeta i četvrtine ostalih sastojaka, kao što sam ja.
  • Drugi način je da ispečete dva biskvita od 2 jajeta i polovine sastojaka iz recepta i presečete ih na pola da dobijete ukupno 4 kore.
  • Treći način koji je ujedno i najbrži je da odjednom ispečete biskvit od 4 jaja i presečete ga na 4 kore. Vi izaberite koji god vam najviše odgovara, a priprema je ista, jedino obratite pažnju na vreme pečenja.
  • Napomena: Ako pravite duplu meru u kalupu prečnika 24 cm, biskvit presecite na 4 kore, a ako pravite u kalupu prečnika 26 cm, torta će biti veća i nešto niža zbog čega ćete biskvit najverovatnije moći preseći na 3 kore.
  • Dakle, mikserom umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla, penasta i gusta, i dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte ulje i mleko u tankom mlazu i kratko izmiksajte.
  • Na kraju dodajte mešavinu suvih sastojaka koje ste prosejali: kakao, brašno i prašak za pecivo, i sve vrlo kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se smesa lepo ujednači i poveže.
  • Okrugli kalup prečnika 17 cm obložite pek papirom (samo dno) i ulijte smesu. Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, nekih 25-30 min. Proverite čačkalicom – ako izađe suva iz sredine biskvita, gotovo je.
  • U slučaju da pečete po jednu koru posebno, trebaće samo oko 15 min., pa prilagodite vreme pečenja u zavisnosti od količine smese za biskvit koju pečete.
  • Biskvit ohladite na žici za hlađenje i presecite na 4 dela.

Preliv

  • Zagrejte mleko da bude toplo i ubacite obe vrste čokolade. Mešajte dok se sve ne otopi i ostavite da se hladi do upotrebe. Možete takođe koristiti i kupovno čokoladno mleko, po želji.

Krem

  • Mascarpone sobne temperature stavite u posudu i izmiksajte par minuta da postane penast. Dodajte omekšalu nutellu i aromu vanile pa još jednom dobro izmiksajte.
  • Slatku pavlaku posebno umutite u drugoj posudi u šlag pa ručno umešajte u mascarpone sa nutellom, dodavajući kašiku po kašiku, lagano mešajući. Napomena: Koristila sam biljnu slatku pavlaku.
  • U kremu dodajte krupno mlevene pečene lešnike, i usitnjene lešnik napolitanke u secku. Sve izmešajte kašikom da se sjedini.
  • Filovanje
  • Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru i uz pomoć silikonske četkice poprskajte čokoladnim prelivom. Nanesite trećinu krema i lepo poravnajte.
  • Stavite drugu koru, poprskajte prelivom, nanesite drugu trećinu krema. Potom stavite treću koru koju poprskate prelivom, nanesite ostatak krema i poklopite četvrtom korom koju takođe poprskate prelivom.
  • Tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne pre premazivanja, barem sat vremena a možete je dovršiti i sutradan.

Ganache za premazivanje torte

  • Zagrejte slatku pavlaku do vrenja i skinite sa vatre. Ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatki ganache. Ohladite do sobne temperature pa stavite u frižider da se ganache malo stegne, ali ne previše već tako da bude fino maziv. Ovo možete uraditi unapred, pre filovanja torte pa ostaviti ganache u frižider da se za to vreme ohladi.
  • Ovom kremom premažite tortu okolo i pospite seckanim pečenim lešnicima.