EKLERI SA JAGODAMA

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl vode
  • 170 g oštrog brašna
  • 5 jaja

Za fil:

  • 3 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina skorbnog brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 vanilin šećer ili štapić vanile
  • 2 dl umućene slatke pavlake
  • sveže jagode oko 300 g

Upustvo

  • Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).
  • U medjuvremenu pripremiti fil – umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku.
  • Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.