EKLERI SA JAGODAMA
Course: desert
Sastojci
Za testo:
- 1 dl ulja
- 2,5 dl vode
- 170 g oštrog brašna
- 5 jaja
Za fil:
- 3 žumanca
- 4 kašike šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina skorbnog brašna
- 500 ml mleka
- 1 vanilin šećer ili štapić vanile
- 2 dl umućene slatke pavlake
- sveže jagode oko 300 g
Upustvo
- Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).
- U medjuvremenu pripremiti fil – umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku.
- Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.