Sastojci:
Za testo:
1 dl ulja
2,5 dl vode
170 g oštrog brašna
5 jaja
Fil:
3 žumanca
4 kašike šećera
50 g brašna
50 g gustina (skorbnog brašna)
500 ml mleka
1 vanilin šećer (ili štapić vanile)
2 dl umućene slatke pavlake
sveže jagode (oko 300 g)
Priprema:
Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).
U medjuvremenu pripremiti fil – umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku.
Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.