EKLERI

Course: desert

Sastojci

  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 100 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 jajeta

Za fil:

  • 2 pudinga od vanile
  • 2 jajeta
  • 600 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 g margarina
  • 200 g šećera

Upustvo

  • Pomešati ulje, vodu i prstohvat soli. Staviti na ringlu i kad proključa dodajte brašno pomešanim sa praškom za pecivo. Neprekidno mešati nekoliko minuta, a onda skloniti i prebaciti u drugi sud. Mutite mikserom, postepeno dodajte jaja, jedno po jedno neprekidno muteći. Smesu stavite u špric za tulumbe i pravite eklere. Pravite razmak između da bi mogli da narastu. Pecite na 200 C oko 20 minuta ne otvarajući rernu prilikom pečenja. Ohladiti i hladne oštrim nožem presecite na pola.
  • Za fil je potrebno da jaja, šećer i prašak za puding umutite mikserom sa malo mleka, a ostatak mleka stavite da provri i zakuvajte puding na uobičajeni način. Ohladite a zatim umutite penasto margarin i dodajte hladan fil. Izmiksati dobro da se napravi glatka krema.
  • Krem šlag umutite sa kiselom vodom čvrsto. Špric za tulumbe napunite vanil kremom i stavljajte fil na svaki ekler, a zatim špric napunite krem šlagom pa istisnite smesu preko vanil kreme. Pritisnite drugim delom testa. Pospite prah šećerom i vanilin šećerom po želji i topljenom čokoladom.