Oprane jagode stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati i pospite šećerom, pa ih ostavite malo da puste sok.
Odlijte veći deo soka i stavite da se kuva na srednje jaku vatru. Na površinu će izlaziti pena koju treba kašikom da skidate.
U toku kuvanja jagode će pustiti još soka, pa ga slobodno odlijte da ne biste bespotrebno produžili vreme kuvanja džema.
Kad počne da se zgušnjava, što je otprilike za 30-40 minuta, ubacite sok od limuna i gnječilicom za krompir izgnječite jagode.
Vratite na ringlu i nastavite sa kuvanjem. Ubacite vanilin šećer i sve vreme mešajte i proveravajte gustinu. Džem će sad vrlo brzo biti gotov.
Ulijte gotov vruć džem u čiste tegle, dobro ih zatvorite i okrenite naopako kako bi se stvorio vakuum. Ostavite ga tako dok se skroz ne ohladi.
Ako volite džem bez komadića voća, pre nego što ga sipate u tegle možete ga kratko izmiksati štapnim mikserom.