DOMAĆI MUNCHMALLOW SA KOKOSOM

Course: desert

Sastojci

Za keksiće:

  • 1 kašika kakaoa
  • 450 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 220 g margarina
  • 3 jajeta

Za penasti deo:

  • 120 ml vode
  • 4 uvrsne kašike meda
  • 320 g šećera
  • 2 kašike želatina
  • 4 kašike vode
  • 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
  • 4 belanca

Za glazuru:

  • 300 g mlečne čokolade
  • 9 kasika ulja
  • 50 do 100 g kokosa za posipanje

Upustvo

  • Sipati na vagu kakao, pa dodati brašno da ukupna težina bude 450 grama. Staviti u vanglicu i dodati redom sve suve sastojke, a zatim iseckan margarin. Gnječiti margarin dok se ne poveže sa brašnom. Dodati jaja i zamesiti testo. Staviti ga u najlonsku kesu i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 1 sat (testo najduže može da stoji 3 dana u frižideru). Sto posuti brašnom, istresti testo i rasklagijati što tanje jer će malo narasti tokom pečenja. Vaditi modlom keksiće i redjati u pleh obložen papirom za pečenje, tako ponoviti dok ima testa. Peći na temperaturi od 190 stepeni oko 10 minuta.
  • Pomešati vodu, med i šećer i staviti na najjaču temperaturu. U međuvremenu želatin natopiti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Kada šećer provri ostaviti da vri 5 minuta, odnosno dok nepočnu da izlaze balončići. Skinuti sa šporeta, dodati nabubreli želatin i promešati da se istopi. Umutiti belanca u čvrstu penu i postepeno dodavati sirup uz neprestano miksanje. Dodati ekstrakt vanile i mutiti dok se nedobije gustina šlaga. Sipati masu u špric, staviti špric na sredinu keksa, i istiskati, a pena će se sama širiti u krug, i tako redom. Ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi 2 sata.
  • Otopiti čokoladu sa uljem. Na viljušku staviti keks i prelivati odozgo čokoladom. Gotove keksiće slagati na celofan, posuti svaki kokosom i ostaviti da se ohlade.