Sastojci:

Za fil:

• 10 jaja

• 400 g šećera

• 250 g putera

• 100 g čokolade za kuvanje

Za patišpanj:

• 170 g brašna

• 6 jaja

• 170 g šećera

Za preliv:

• 200 g šećera

Priprema:

Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mutimo žumanca i 85 g šećera. Mikserom mutimo belanca i 85 g šećera. Izjednačimo ih sa žumancima i dodamo 170 g brašna. U nauljen kalup sipamo 3 kašike testa za patišpanj. Pečemo 10 minuta na 200 stepeni.

U sud za mućenje polupamo 6 jaja. Polupamo još 4 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca dodamo u sud za mućenje.

Jaja i žumanca mutimo mikserom i dodamo 400 g šećera. ispečeni patišpanj izvadimo iz kalupa i na isti način pečemo svih 5 patišpanja.

Mikserom mutimo puter, dodamo izrendanu čokoladu i izmućena žumanca sa šećerom.

Filujemo prvi patišpanj, a na isti način filujemo i sve ostale. Filom takođe premažemo strane torte.

U šerpu na šporetu sipamo šećer i neprekidno mešamo dok šećer ne dobije svetlokafenu boju. Vreli karamelizovani šećer brzo nanosimo na gornju površinu torte, kako bi ga razmazali pre nego što se stegne.

DOBOŠ TORTA

Course: desert