ČOKOLADNA TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 100 g kristal šećera
  • 40 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml mlakog mleka

Za fil

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g čokoladnog krema

Za glazuru

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade

Upustvo

  • U činiju staviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sve izmešati sa toplim mlekom.
  • U manju modlu 18 cm…postaviti papir za pečenje ili je premazati sa maslacem i posuti brašnom, sipati smesu za biskvit i peći na 180 oko 40 minuta.
  • Gotov biskvit ostaviti da se ohladi. Kad se ohladio preseći ga dva puta.

Za fil

  • Sir pomešati sa odabranim kremom, na primer eurokrem ali samo tamni deo. Podeliti fil na dva dela i filovati tortu.

Za glazuru

  • Čokoladu izlomiti na sitne komade, staviti u zdelu.
  • U šerpicu staviti slatku pavlaku i zagrejati do vrenja, preliti čokoladu, sačekati malo i sve lepo izmešati. Sačekati da se čokolada malo ohladi i lagano preliti preko torte.
  • Tortu ostaviti da se ohladi. Ukrasiti po želji.
  • Jedna mala ali jako fina tortica.