ČOKOLADNA TORTA
Course: desert
Sastojci
- 200 g brašna
- 100 g kristal šećera
- 40 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 300 ml mlakog mleka
Za fil
- 250 g mascarpone sira
- 200 g čokoladnog krema
Za glazuru
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
Upustvo
- U činiju staviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sve izmešati sa toplim mlekom.
- U manju modlu 18 cm…postaviti papir za pečenje ili je premazati sa maslacem i posuti brašnom, sipati smesu za biskvit i peći na 180 oko 40 minuta.
- Gotov biskvit ostaviti da se ohladi. Kad se ohladio preseći ga dva puta.
Za fil
- Sir pomešati sa odabranim kremom, na primer eurokrem ali samo tamni deo. Podeliti fil na dva dela i filovati tortu.
Za glazuru
- Čokoladu izlomiti na sitne komade, staviti u zdelu.
- U šerpicu staviti slatku pavlaku i zagrejati do vrenja, preliti čokoladu, sačekati malo i sve lepo izmešati. Sačekati da se čokolada malo ohladi i lagano preliti preko torte.
- Tortu ostaviti da se ohladi. Ukrasiti po želji.
- Jedna mala ali jako fina tortica.