ČOKOLADNA PITA

Sastojci

  • 50 g hladnog putera nasečenog na kockice plus još malo za podmazivanje kalupa
  • 150 g brašna plus još malo za posipanje radne površine
  • kašičica kakaoa u prahu
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • žumance
  • hladna voda

Za krem:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 25 g omekšalog putera
  • 250 g slatke pavlake
  • kašičica ruma

Za ukras:

  • orasi preliveni čokoladom
  • kakao-prah

Upustvo

  • Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu stavite brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umesite testo. Po potrebi sipajte vode da testo bude meko.
  • Pospite radnu površinu brašnom, razvijte testo u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.
  • Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrejte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno testo stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir.
  • Na kraju, uz stalno mešanje, rastopite mešavinu čokolade i putera. Dodajte rum. Prelijte krem po testu i ostavite u frižideru oko tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima prelivenim čokoladom.