Sastojci:

  • 500 gr oštrog brašna + još oko 100 gr
  • 14 gr suvog kvasca
  • 100 gr kristal šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 dcl mlakog mleka
  • 6 kašika ulja
  • 2 jajeta
  • 200 gr suvih grožđica

I još:

  • mleko za premazivanje kolača
  • 4 kesice cimeta – ukupno oko 20 gr
  • 150 gr smedjeg šećera

Priprema:

U dublju posudu sipati mlako mleko, dodati ulje, jaja. Odvojeno izmešati 500 gr brašna (brašno prosejte, definitivno dobijate vazdušastije testo) sa kvascem, dodati šećer i so. Sipati brašno u mleko i umutiti mikserom (sa dodacima za mešenje testa) da bude glatka smesa, koja će biti pomalo lepljiva.

Dodajte u testo grožđice, pa lagano nastavite mutiti dok se grožđice ne sjedine u testo. Onda lagano dodajte preostalih 100 gr brašna, blago umesite mikserom, pa prebacite na pobrašnavljenu podlogu i mesite ručno još koji minut na podlozi. Posipajte po potrebi brašnom.

Umešeno testo prekrijte streč folijom  da se ne suši, pa ostavite samo desetak minuta da odmori. Kada je testo odmorilo, razvijte ga na brašnom posutoj podlozi na pravougaonik širine 40 cm, da dobijete testo nekih 1/2 cm debljine.

Razvijeno testo premažite mlekom, nemojte se ustručavati. Cimet pomešajte sa šećerom, pa pospite preko premazanog testa, sa time da pred kraj (a motaćete po onoj širini od 40 cm) ostavite 3-4 cm bez cimeta, a uz ostale ivice oko 1 cm.

Uvijte sada testo u rolat po toj širini od 40 cm, dosta čvrsto. Uštipnite krajeve sa strane da vam ne iscuri fil, a isto tako i duž cele vekne. Stavite veknu ovog cimet hleba u pripremljeni kalup za hleb (obložite ga papirom za pečenje), tako da spoj po dužini stavite dole u kalup, da se ne vidi, a ivice isto malo „ušuškate“ da ne kvare izgled vekne.

Ostavite veknu na toplom da naraste, tako da bude iznad kalupa, oko 40 minuta. Nakon tog vremena, premažite hleb mlekom i stavite hleb u rernu koju ste ugrejali na 200°C da se peče. Nakon 15 – tak minuta ili kad porumeni dovoljno, prekrijte hleb alufolijom i nastavite da ga pečete dok drveni štapić ne izadje suv iz vekne.

Nakon što je hleb pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi!

CIMET HLEB SA GROŽĐICAMA