Sastojci:

3/4 kg brašna

1/4 kg maslaca

30 g kvasca

1/4 kg kristal šećera

5 jaja

kora od 1 limuna

3/8 l kiselog mleka

Priprema:

U jednom lončetu zagrejati malo mleka, izdrobiti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i mešati dok se ne rastopi. Zatim sasuti i ostalo toplo mleko pa sastaviti sa prosejanim brašnom, solju, pola maslaca, pola šećera i struganom korom od limuna i 5 jaja.

Testo dobro izraditi varjačom i ostaviti na toplo mesto da raste najmanje sat i po. Kad je testo naraslo, izručiti ga na dasku, posuti brašnom i razviti debelo kao tupa strana noža.

Razvijeno testo namazati drugom polovinom maslaca i posuti preostalim šećerom, previti na četvoro i ponovo razviti tanko. Iseći testo napola i svaku polovinu uviti kao rolat, koji ne sme biti deblji od 3 cm.

Rolat iseći na komade 3 cm debele i poređati ih na podmazan pleh u razmaku 2,5 cm. Sečena strana treba da je okrenuta gore, da se vide uvojci. Tako poređane kolače ostaviti na toplo mesto 25 minuta, posuti krupnije tucanim šećerom i peću u vrlo toploj rerni oko 25 minuta.

ČELZINSKI KOLAČI

Course: desert