BRZA ČOKOLADNA TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 450 g brašna
  • 160 g šećera u prahu
  • 150 g čistog kakao praha
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 170 g putera
  • 2 velika jaja
  • 1 supena kašika vanila ekstrakta
  • 230 ml mleka
  • 230 ml ključale vode pomešane sa 2 kašičice instant kafe

Glazura-fil:

  • 250 ml milerama
  • 250 g crne čokolade
  • 3 kašike šećera u prahu

Upustvo

  • Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke – brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Potom dodajte jaja, puter koji ste istopili, ekstrakt vanile i mleko, pa sve dobro promešajte. Ostalo je da dodate i ključalu vodu sa kafom.
  • Smesu izručite u okrugli kalup za torte prečnika 20 cm, koji ste prethodno podmazali puterom. Tortu pečete u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Nakon 35 minuta prvi put probajte čačkalicom na sredini – ako na čačkalici ostane previše smese, onda je vratite još 10 minuta. Ali, ne treba čačkalica da bude ni skroz suva, kako se torta ne bi previše isušila, tj. kako bi zadržala vlažnost i bila sočna – kao kad pečete mafine.
  • Za to vreme pravite fil koji premazujete preko kao glazuru. U jednu šerpicu ubacite mileram, polako ga zagrevajte, pa u njega ubacujte kockice crne čokolade, sve dok se dobro ne istope i ne sjedine sa mileramom. Šećer dodajte po želji.
  • Kada se torta malo prohladi, premažite je ovom glazurom, i ostavite da dobro odstoji. Pre služenja je najbolje da bude u frižideru.