BROKOLI U SOSU OD ČEDAR SIRA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 veći brokoli
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kašičice senfa
  • 2,5 dl mleka
  • 1,5 dl pilećeg bujona
  • 250 g cheddar sira
  • po ukusu so biber
  • 2 kašike brašna

Upustvo

  • Brokoli iseći na krupnije cvetove, oprati i stavitu da se kuva u ključalu, blago posoljenu vodu jedno 3-4 min. Nakon kuvanja, ocediti skuvani brokoli!
  • Za sos: rastopiti maslac i dodati stisnut beli luk, prstohvat crvene mlevene paprike i sve propržiti jako kratko (1 min.), tek toliko da luk pusti svoj miris.
  • Umešati 2 kašike brašna i opet propržiti kratko. Skloniti sa „vatre“ i polako dolivati mleko uz brzo mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice.
  • Vratiti sos na vatru nastaviti grejanje kako bi počeo da se gusti. Doliti pileći bujon koji ste već pripremili ranije i kuvati na slaboj temperaturi tek toliko da se dobije fina gusta smesa, nekih 5 min.
  • Kada je sos gotov, skloniti sa vatre i umešati 1/2 kašičice senfa i 1/3 cheddar sira. Mešati dok se sir ne rastopi i dok se sve lepo ne sjedini! Dodati soli i bibera po ukusu.
  • Brokoli preliti sosom i služiti.