BRESKVICE

Course: desert

Sastojci

  • 3 jaja
  • 200 ml jestivog ulja
  • 200 ml mleka
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 800 g pšeničnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Krem 1:

  • 1 – 4 kašike džema od kajsije
  • malo oraha mlevenih
  • mrvice od izdubljenih pečenih breskvica

Krem 2:

  • 20 g maslaca
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike oraha mlevenih
  • mrvice od izdubljenih pečenih breskvica
  • malo ruma

Za ukrašavanje:

  • malo mleka toplog
  • prehrambena boja crvena i zelena
  • malo šećera
  • malo šećera u prahu
  • listići mente

Upustvo

  • U dublju posudu stavite jaja, šećer, mleko i ulje. Mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, zatim dodajte postepeno prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Izvadite iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini mesite ručno dok ne dobijete finu i glatku smesu koja se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna. Tako pripremljeno testo pokrijte celofanom i ostavite da odstoji oko sat vremena da se testo odmori. U međuvremenu podmažite tepsiju i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu. Odstojalo testo premesite, oblikujte male kuglice i poslažite ih na tepsiju. Stavite da se peku.
  • Temperatura rerne 180 °C
  • Breskvice treba da ostanu bledo-žute boje. Pečene kuglice stavite na rešetku da se ohlade. Izdubite donju stranu kuglica oštrim nožićem.

Krem

  • Mrvice od izdubljenih breskvica pomešajte sa džemom od kajsije i mlevenim orasima. Otopite maslac, dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, mrvice i malo ruma. Izmešajte viljuškom tako da dobijete ujednačenu smesu. Eventualno dodajte malo vode. Podelite kuglice, pa pomoću kašičice napunite udubljenja u kuglicama i spajajte po dve, tako da dobijete breskvice. Koristite naizmenično jedan i drugi fili ili po želji samo jedan od njih.

Ukrašavanje:

  • U dve manje činije sipajte malo toplog mleka. U jednu dodajte nekoliko kapi zelene boje, a u drugu nekoliko kapi crvene boje. Jednu stranu breskvica umočite na kratko u zelenu boju, a drugu u crvenu i odmah uvaljajte breskvice u šećer. Na kraju breskvice blago pospite šećerom u prahu. Po želji ih ukrasite listićima mente ili matičnjaka.