BOZA

Sastojci

  • 1,5 l vode
  • 250 g šećera
  • 125 g belog kukuruznog brašna
  • 6 g svežeg kvasca

Upustvo

  • Brašno staviti u lonac, preliti ga mlakom vodom, dobro promešati kako ne bi bilo grudvica, pa ga pokriti krpom i ostaviti da odstoji 12 sati.
  • Posle tog vremena, na umerenoj vatri kuvati oko 2 sata uz povremeno mešanje dok se blago ne zgusne.
  • Skloniti sa vatre, pa kada se ohladi dodati kvasac razmućen u oko u 100ml tople vode (predhodno ga ostaviti da se aktivira). Sipati zatim kvasac u kukuruzno brašno, izmešati i ostaviti da odstoji ponovo 12 sati.
  • Odstajalo zatim procediti i dodati šećer. Mešati dok se šećer ne istopi.
  • Pripremljenu bozu dobro ohladiti u frižideru pre služenja, a pred služenje dobro posuti cimetom.