BELA TORTA
Course: desert
Sastojci
- 21 jaje
- 3 kesice vanilin-šećera
- 3 kašike sirćeta
- 9 kašika + 200 g lešnika
- 9 kašika oraha
- 3 kašike + 300 g mlevene plazme
- 24 + 18 kašika šećera
- 500 g margarina
- 400 g bele čokolade
- Žumance
- 300 g šlaga
- 150 g mleka u prahu
Upustvo
- Umutite 7 belanaca sa 8 kašika šećera, dodajte kašiku sirćeta, još malo mutite, pa dodajte kesicu vanilin-šećera, 3 kašike lešnika, 3 kašike oraha i kašiku plazme.
- Stavite u podmazan pleh da se peče. Na isti način ispecite još dve kore.
- Za osnovni fil belu čokoladu prelijte vrelom vodom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta (čokolada će se odvojiti), ocedite i pomešajte sa žumancetom i 125 g margarina. Premažite sve 3 kore.
- Za prvi fil umutite 21 žumance s 18 kašika šećera i skuvajte na pari. Kad se ohladi, dodajte 375 g margarina, 200 g lešnika i 300 g mlevene plazme.
- Za drugi fil umutite 300 g šlaga i na kraju dodajte mleko u prahu.
- Tortu filujte na sledeći način: kora, prvi fil, drugi fil, kora, prvi fil, drugi fil, kora. Tortu možete da prekrijete dodatno umućenim šlagom iz kesice ili kako želite.