BELA TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 21 jaje
  • 3 kesice vanilin-šećera
  • 3 kašike sirćeta
  • 9 kašika + 200 g lešnika
  • 9 kašika oraha
  • 3 kašike + 300 g mlevene plazme
  • 24 + 18 kašika šećera
  • 500 g margarina
  • 400 g bele čokolade
  • Žumance
  • 300 g šlaga
  • 150 g mleka u prahu

Upustvo

  • Umutite 7 belanaca sa 8 kašika šećera, dodajte kašiku sirćeta, još malo mutite, pa dodajte kesicu vanilin-šećera, 3 kašike lešnika, 3 kašike oraha i kašiku plazme.
  • Stavite u podmazan pleh da se peče. Na isti način ispecite još dve kore.
  • Za osnovni fil belu čokoladu prelijte vrelom vodom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta (čokolada će se odvojiti), ocedite i pomešajte sa žumancetom i 125 g margarina. Premažite sve 3 kore.
  • Za prvi fil umutite 21 žumance s 18 kašika šećera i skuvajte na pari. Kad se ohladi, dodajte 375 g margarina, 200 g lešnika i 300 g mlevene plazme.
  • Za drugi fil umutite 300 g šlaga i na kraju dodajte mleko u prahu.
  • Tortu filujte na sledeći način: kora, prvi fil, drugi fil, kora, prvi fil, drugi fil, kora. Tortu možete da prekrijete dodatno umućenim šlagom iz kesice ili kako želite.