Sastojci:

Kore (sastojci su za 1 koru, potrebno je ispeći 4 ovakve)

6 belanca
12 ravnih kašika šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike prezli

čokoladni fil

24 žumanca
20 kašika šećera
100g kakaoa
2 kesice pudinga od čokolade
1l mleka
400g čokolade za kuvanje
375g maslaca

fil od malina

800g malina (mogu sveže, kao i iz zamrzivača)
600ml vode
15 kašika šećera
10g želatina u prahu
2 kesice pudinga od malina

glazura

200g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. U belanca dodati prstohvat soli, pa ih uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati prezle i kakao, pa dobro izmešati žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo se može uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini.

Masu ravnomerno rasporediti na pripremljeni pleh. Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta. Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.

Za prvi fil umutiti žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje treba odvojiti od ukupne količine. Ostalo mleko staviti u šerpu, pa na šporet da proključa. U proključalo mleko sipati masu od žumanca i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne.

U vruću masu dodati čokoladu izlomljenu na komade i mešati da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Staviti komad providne folije na površinu fila da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati umućen maslac.

Za drugi fil u maline dodati šećer i 200ml vode i staviti da proključa. Odmah preliti 200ml vode preko želatina i ostaviti oko 10-ak minuta da nabubri.

Puding od malina pomešati sa preostalih 200ml vode. U vrele maline dodati nabubreli želatin i čim se istopi, dodati puding pomešan sa vodom. Kuvati kratko, oko 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ovaj fil nanositi na tortu dok je mlak, ali ne topao.

Tortu složiti na sledeći način: kora – prvi fil – drugi fil… Poslednju koru ne filovati. Malo prvog fila ostaviti za premazivanje i ukrašavanje cele torte. Za glazuru istopiti čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešati u glatku masu. Preliti preko torte.

Ostaviti u frižider pre sečenja da se stegne, najbolje preko noći.

BARON TORTA

Course: desert