BAKLAVA SA GRIZOM I ORASIMA
Course: desert
Sastojci
- 500 g kore za pitu
- 1 šolja griza pšenični
- 2 šolja oraha mleveni
Za sirup:
- 5 šolja šećera
- 5 šolja vode
- 1 kom limuna
- 2 kom vanilin šećera
Za premazivanje:
- 125 g maslaca
Upustvo
- Napravite sirup, tako što u šerpu stavite šećer i vodu da provri.
- Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte mu koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilin šećerom. Kuvajte sve oko 15 minuta. Skinite sa vatre i stavite da se ohladi.
- Pleh namazite sa maslacerm, a ostatak rastopite.
- Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom od količine griza i raspodelite polovinu oraha.
- Poklopite drugim delom kora, pospite preostalim grizom i orasima, i na kraju prekrite poslednjim delom kora.
- Uzmite oštar nož i isecite baklavu na romboide ili kocke.
- Prelijte bakalavu rastopljenim maslacem tako da pokrije celu površinu.
- Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
- Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom, i stavite je na hladno dok ne upije tečnost.