BAKLAVA SA GRIZOM I ORASIMA

Course: desert

Sastojci

  • 500 g kore za pitu
  • 1 šolja griza pšenični
  • 2 šolja oraha mleveni

Za sirup:

  • 5 šolja šećera
  • 5 šolja vode
  • 1 kom limuna
  • 2 kom vanilin šećera

Za premazivanje:

  • 125 g maslaca

Upustvo

  • Napravite sirup, tako što u šerpu stavite šećer i vodu da provri.
  • Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte mu koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilin šećerom. Kuvajte sve oko 15 minuta. Skinite sa vatre i stavite da se ohladi.
  • Pleh namazite sa maslacerm, a ostatak rastopite.
  • Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom od količine griza i raspodelite polovinu oraha.
  • Poklopite drugim delom kora, pospite preostalim grizom i orasima, i na kraju prekrite poslednjim delom kora.
  • Uzmite oštar nož i isecite baklavu na romboide ili kocke.
  • Prelijte bakalavu rastopljenim maslacem tako da pokrije celu površinu.
  • Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
  • Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom, i stavite je na hladno dok ne upije tečnost.