BAKINA ŠTRUDLA SA MAKOM

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 3 jaja
  • ½ l mleka
  • 1 kašika masti ili putera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kg brašna

Za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • ½ l mleka
  • 5 kašika šećera
  • suvo grožđe

Upustvo

  • Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
  • Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
  • Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
  • Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
  • Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.