Sastojci:
Za testo:
3 jaja
½l mleka
1 kašika masti ili putera
20g svežeg kvasca
1kg brašna
Za fil:
200g mlevenog maka
½l mleka
5 kašika šećera
suvo grožđe
Priprema
Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.