Sastojci:

Za testo:

3 jaja

½l mleka

1 kašika masti ili putera

20g svežeg kvasca

1kg brašna

Za fil:

200g mlevenog maka

½l mleka

5 kašika šećera

suvo grožđe

Priprema

Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati  testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći  na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

BAKINA ŠTRUDLA SA MAKOM

Course: desert