Sastojci:
Testo:
200 g putera (omekšan na sobnoj temperaturi)
150 g šećera
1 vanil šećer (ili nekoliko kapljica vanile)
2 žumanca
Kašika pavlake
3 kašike ulja (ili varjača masti)
400 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadev:
1 kg jabuka
2 kašike cimeta
20 g žutog šećera
Priprema:
Puter umutite sa šećerom i vanil šećerom, a zatim dodajte žumanca, pavlaku i ulje.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu i varjačom sjedinite. Treba vam desetak minuta da umesite testo, nikako duže, jer ne valja da ga dugo mesite.
Testo treba da bude prhko i da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.
Potom ga podelite na dva dela i jednu polovinu razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i sipajte nadev.
Nadev: polovinu oljuštenih jabuka iseckajte na kockice ili listiće, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i sve promešajte.
Drugu polovinu testa još malo umesite, zatim istanjite na debljinu od 1 cm u obliku kruga i secite na trake onoliko koliko vam je dugačak pleh, a širina traka treba da bude oko 2 cm. Prvo ih ređajte u jednom pravcu, a potom u kontra smeru.
Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi pospite šećerom u prahu.