Stan i kuća – RACIONALNO KORIŠĆENJE ENERGIJE
• Stručnjaci su izračunali
da štedljivijim uključivanjem aparata koje imamo u kući mesečne račune za struju možemo umanjiti za gotovo 25%.
• Da li ste znali
da je optimalno podešavanje temperature u bojlerima, s obzirom na toplotne gubitke i izlučivanje kamenca 40-60 odsto. Pre svakog kupanja treba se setiti da je tuširanje tri-četiri puta jeftinije nego kupanje u kadi.
• Slavine iz kojih stalno kaplje voda
postaju preveliki potrošači energije i vode, ako se pravovremeno ne poprave.
• Pre svakog korišćenja zamrzivača
a pogotovo frižidera treba znati da svako, prečesto otvaranje vrata, rasipa hladnoću i na taj način troši dragocenu struju. Naslage leda na isparivaču ili zidovima zamrzivača naročito povećavaju potrošnju struje.
• Pravilno i ekonomično peglate
ako peglanje počnete sa komadima veša za koje potrebna niža temperatura. Previše vlažan i previše suv veš zahtevaju više vremena, a na taj način i veću energiju pri peglanju.
• Jela se mogu kuvati brže i štedljivije
ukoliko se pripremaju u što manje vode. Uporebom kvalitetnih posuda sa ravnim i ojačanim dnom, pre svega u posudama sa povišenim pritiskom, moguće je uštedeti puno energije i vremena.
• Ružne žućkaste mrlje oko grejne ploče na šporetu
lakše ćete očistiti ako ih najpre dobro navlažite jakim vinskim sirćetom, ostavite desetak minuta, a onda čistite na uobičajen način.
• Butan boca
Prema fabričkim normama, „vek trajanja“ butana iz jedne normalne boce (10,5-12 kg.) je 67 časova. Na osnovu ovoga može se sa sigurnošću pratiti kada će se potrošiti gas iz boce, treba samo pažljivo, svakoga puta, pogledati na časovnik pre uključenja i posle isključenja, pa eventualno to i zabeležiti.
• Mašina za pranje posuđa
troši manje tople vode nego kad se posuđe pere ručno. Ali ako posuđe i sušite u mašini onda ćete trošiti mnogo više električne energije. Zato, da se to ne bi dogodilo, čim mašina obavi pranje, otvorite mašinu i pustite da se sudovi prirodno osuše.
• I rerna će biti besprekorno čista
ako je isperete krpom natopljenom u sirće. Ako to dosad niste radili pa su vam se u rerni pojavile naslage masti, sve površine natopite prirodnim alkoholnim sirćetom, a zatim ih obrišite sunđerom natopljenim u kuhinjsko sirće i pospite solju. To ponovite nekoliko puta i uspeh je zagarantovan.
• Rernu
obložite aluminijumskom folijom koju povremeno treba obnavljati. Na taj način oslobodićete se neprijatnog posla oko čišćenja rerne.
• Vrećicu usisivača
treba prazniti što češće jer sloj prašine u njoj zadržava strujanje vazduha pa usisivač mora duže da radi i time troši više struje.
• Ploču šporeta
lako ćete očistiti od svih mrlja koje ostanu posle kuvanja, trljanjem unutrašnjom stranom polovine iscečenog limuna.
• U nedostatku sredstava za omekšavanje vode
koje se obično stavlja u mašinu za pranje veša, stavite malo fine kuhinjske soli. So sprečava stvaranje i taloženje kamenca koji skraćuje vek mašini.
STAN I KUĆA
• Otirači za noge
obično su posle zimskih meseci jako prljavi. Dobro i lako ćete ih očistiti ako ih protljate oštrom četkom zamočenom u jaki rastvor kuhinjske soli.
• Ako prozori prilikom otvaranja ili zatvaranja škripe
premažite drvene delove parafinom ili voskom.
• Primetili ste da se na zidovima, na mestima gde su stavljene slike, skuplja prašina koju je posle teško odstraniti
Kako ovo sprečiti. Vrlo jednostavno: na okviru sa unutrašnje strane učvrstite u uglovima po jednu „rajsnedlu“ ili trougao od kartona. „Rajsnedlu“ nemojte zakucati do kraja tako da glava odstoji bar za pola milimetra. To će udaljiti okvir od zida, vazduh će moći da struji i sprečiće da se skuplja prašina.
• Ispeglane zavese
naročito uštirkane, treba odmah i okačiti, jer se posle dužeg stajanja neki delovi mogu i izgužvati.
• Abažur od pergament papira
najlakše i najbolje se čisti koluovima sirovog krompira. Jeste malo zamorno i iziskuje strpljenje, ali trud se isplati.
|