Kuhinja – SAVETI ZA KUVARICE
• Pire od krompira
biće mnogo ukusniji ako u poslednjem trenutku ovlaš umešate u njega sneg od jednog belanceta.
• Ulje
u kome ćete pržiti krompiriće ili jaja dovoljno je zagrejano ako oko drvene čačkalice koju ste ubacili počnu da se obrazuju mnogobrojni mehurići vazduha.
• Krompir salata
će imati mnogo bolji ukus ako sve sastojke (ulje, sirće, so, jaja, beli i crni luk) dodate dok je krompir još vruć.
• Krompir koji kuvate u ljusci
neće se raspasti ako ga, pre kuvanja, na nekoliko mesta probodete čačkalicom.
• Ulje za pomfrit
može se upotrebljavati više puta, a da ono pri tom zadrži svežinu i da ne pocrni. U posudu u kojoj ste sačuvali ulje stavite ljusku od jajeta. Sama ljuska će vremenom pocrneti pa je povremeno treba menjati.
• Krompir
će u toku kuvanja izgubiti manje minerala ako ga kuvate u ljusci i ako ga prelijete vrelom vodom samo da ogrezne, poklopite i kuvate. Čim omekša treba ga ocediti od vode.
• Ostaci salate od krompira mogu da se iskoriste kao osnova za mešanu salatu, odnosno ukusnu zakusku za večeru, ukoliko se dodaju režnjevi paradajza, krastavaca i tvrdo barenih jaja.
• U voćnu salatu
stavite malo mineralne vode pa vam voće neće potamneti pošto ga narežete.
• Uštipci i drugi prženi kolačići
biće ukusniji ako u testo stavite malo piva.
• Povrće
ćete najbolje oprati ako vodi za pranje dodate malo sode bikarbone.
• Zimi se često kuva kiseo kupus
koji za vreme kuvanja širi neprijatni miris po stanu. Miris ćete ublažiti ako šerpu pokrijete krpom natopljenom vinskim sirćetom.
• Svež hleb ili sveži kolači
seći će se lako i bez mrvljenja ako se nož stavi u vrelu vodu, obriše i onda koristi.
• Da bi proverili da li je kvasac dobar za upotrebu
uzmite jedno malo parče i ubacite u sud sa vrelom vodom. Ako se kvasac pojavi na površini znači da je još uvek za upotrebu.
• Kuhinjske krpe
treba najpre ostaviti namočene nekoliko sati, a zatim ih skuvati u vodi sa deterdžentom, kojoj ste dodali i nekoliko kora oceđenog limuna. Posle pranja i ispiranja, krpe će biti dobro oprane i bele i sveže će mirisati.
• Pasulj
koji je ostavljen za zimu, da ga ne bi napao žižak, pored pasulja treba staviti prosušene listove oraha.
• Ljuštenje jabuka
morate li oljuštiti veću količinu jabuka za nadev kolača, uronite ih jednu minutu u kipuću vodu. Ogulićete ih lakše i brže.
• Tvrd i hladan puter
teško se meša, ali ne valja ga rastopiti. Zato posudu u kojoj ćete ga mešati stavite nad paru da se zagreje ili je isperite vrućom vodom.
• Sir sa debelom i tvrdom korom
lako se seče ako se sečivo noža ovlaš protlja jestivim uljem.
• Neugodan miris sa noža
kojim ste sekli beli luk uklonićete ako ga posle upotrebe protrljate solju ili ga jednostavno provučete kroz plamen.
• Masnoća iz supe
najbolji način da iz supe izvadite suvišnu masnoću je da je ohladite. Ako za to nemate dovoljno vremena ubacite u supu nekoliko kockica leda i masnoća će se brzo uhvatiti na njih.Led brzo izvadite da se ne bi otopio.
• Da testo bolje naraste
dodajte mu kašičicu razređenog sirćeta.
• Jelo vam prilikom kuvanja neće iskipeti ako rub posude premažete mašću ili puterom.
• Omlet
kad pravite omlet, da bi bolje narastao dodajte kašiku nezaslađene pavlake ili kašiku kajmaka sa još nekuvanog mleka.
• Da se orasi prilikom tucanja ne bi lomili na nekoliko komadića, držite ih celu noć potopljene u slatkoj vodi.
• Kuvanje jaja
ako vam pri kuvanju jaje napukne, ne očajavajte. Da belance ne bi izašlo, stavite u vodu nekoliko kapi sirćeta.
• Većina se domaćica ustručava da stavi u rernu lonac ili neku drugu posudu koja ima bakelitne ili neke druge ručke osetljive na toplotu. Oprez, svakako nikad nije suvišan, ali ako se takve ručke omotaju aluminijumskom folijom, prepreka za put u rernu više nema.
• Ren
ćete lako nastrugati ako ga prethodno zamrznete.
• Vanilin šećer
ako vam je potreban vanilin šećer za krem nemojte ga stavljati dok pripremate krem, nego vrećicu šećera dodajte na kraju.
• Govedina
ako posle dugotrajnog kuvanja govedina ostane tvrda, premestite je iz vrele supe u hladnu vodu, a onda vratite natrag u supu i kuvajte još deset-petnaest minuta.
• Da biste lakše odstranili ostatke jela koji su se uhvatili za dno posude pospite taj deo debelim slojem soli, ostavite izvesno vreme i tek tada operite.
• Ako ste suviše posolili sos, varivo ili neko drugo jelo, u sud obazrivo spustite krišku hleba i prokuvajte zajedno još nekoliko minuta. Zatim hleb izvadite, pazeći da se ne izmrvi.
• Pečena riba
da bi pečena riba bila ukusnija i da se celim stanom ne bi širio njen miris – u ulje za prženje dodajte malo limunovog soka.
• Sos od paradajza
želite li da vaš sos od paradajza bude zapamćen kao vrlo ukusan treba da u tek skuvani sos umešate i kašiku mleka. Prijatno.
• Namaz
za mali poslepodnevni zalogaj preporučujemo vam jednostavan i osvežavajući namaz. U penasto izmućen puter umešajte komadiće oceđenog paradajza.
• Vino
ako prijatelje pozivate na čašu domaćeg vina, uz dobru kapljicu valja ponuditi i nešto da se pregrize. Za tu priliku možete poslužiti slane krekere namazane puterom u koji ste umešali slane srdele i sitno iseckano belance od dva jajeta.
• Tikvice
kad nemate vremena za pripremanje jela od tikvica, radije se odlučite za ukusnu salatu. Mlade, sirove tikvice izrežite na tanke kolutove i začinite uljem, limunom, solju i biberom.
• Tikvice za musaku ne morate da pohujete. Dovoljno je da ih isečete na tanke kriške, uvaljate u brašno i na uobičajen način ređate sa mlevenim mesom, a zatim zalijete jajima umućenim s mlekom i zapečete u rerni. Tako se musaka brže sprema, a i lakše vari.
• Domaći hleb
ako sami mesite hleb, najbolje je da koristite mešavinu 2-3 vrste oštrog brašna, različitih proizvođača. Isto tako je važno da temperatura brašna odgovara temperaturi prostorije u kojoj se mesi, kao i temperaturi vode kojom se brašno razmućuje. Ako je brašno hladno, iz ostave, ostavite ga malo da se zagreje na sobnoj temperaturi, ili u blago zagrejanoj rerni.
• Alkoholna pića u jelima
u receptima za neka jela predviđeno je da se doda decilitar ili dva belog ili crnog vina, a ponegde čašica – dve rakije, jer ova pića daju jelu poseban ukus i aromu. Ali, zanimljivo je pitanje koliko alkohola ostaje u tako skuvanom jelu, a to je naročito važno ako treba da ga jedu i deca ili odrasli kojima alkohol posebno škodi. Neka ispitivanja pokazuju da vino potpuno ispari ako se kuva 5 minuta, a slična je situacija i sa rakijom. Međutim, sasvim drugi slučaj je ako se vinjak, rum ili rakija sipaju u vruć čaj ili kafu, – tu ostaje 5 % alkohola.
• Majonez
da bi majonez kojim želite da začinite salatu od sirovog povrća bio izdašniji i lakši, umešajte sneg od jednog belanceta.
• Pohovanje
pohovane šnicle ili tikvice biće ukusnije ako prezle izmešate sa struganim parmezanom.
• Emajlirani sudovi
da bi emajlirani sudovi duže trajali i postali čvršći i otporniji, pre upotrebe treba u novoj posudi prokuvati dve kašike soli i isto toliko sirćeta, čemu se dodaje još dve kašike vode. Posle prokuvavanja ostavite posudu da se ohladi pa je isperite mlakom vodom.
• Zemljano posuđe
novo zemljano posuđe stavite u hladnu vodu i pustite da vri dvadesetak minuta u većoj posudi. Duže će trajati.
• Posuđe od bakra
imaće svoj sjaj, ako ga premažemo smesom sirćeta, soli i kukuruznog brašna, a potom isperemo i obrišemo suvom mekanom krpom.
• Tiganji
novi tiganj, pogotovu onaj od aluminijuma, treba pre prve upotrebe na neki način preparirati. Evo kako: sipajte u njega malo ulja, ostavite da se desetak minuta greje na šporetu. Kada se ohladi, prospite ga, a tiganj istrljajte tankom hartijom.
• Kalup od pečenja torte
vrlo je teško oprati od masnoće i zapečenog testa. Ovaj posao biće mnogo lakši ako kalup prvo istrljate gužvom novinske hartije i solju a potom ga pomoću oštrog sunđera operete u toploj vodi sa deterdžentom.
• Aluminijumsko posuđe
posle duže upotrebe posuđe od aluminijuma iznutra pocrni i stvore se ružne mrlje. Da biste mu vratili stari sjaj, skuvajte u njemu kore od jabuka.
• Posuđe od aluminijuma najlakše ćete očistiti vrelom vodom u koju ste dodali sirće.
• Aluminijumsko posuđe pere se u vrućoj vodi i riba finim peskom ili posebnom čeličnom vunom, i to uvek u jednom smeru, a zatim se dobro ispere u toploj vodi.
• Čađavo posuđe
izribajte s malo užegle masti ili ga operite u rastvor deterdženta i nakon toga obrišite papirom.
• Aluminijumske posude
možete očistiti i kiselim mlekom ili jogurtom. Za tu svrhu možete upotrebiti kiselo mleko ili jogurt koji nije više za jelo.
• Sirće
još su naše majke i bake znale blistavo oprati posuđe jer su vodi dodavale malo sirćeta ili limuna. Pokušajte i vi! Umesto originalnog fabrički proizvedenog sirćeta možete vrućoj vodi dodati i sirće u kojem je bilo konzervirano razno povrće. Zato to sirće nikad ne bacajte.
• Limun
isto tako nemojte bacati kriške limuna kojima ste ukrasili neko jelo. Ako ih dodate toploj vodi u kojoj nameravate prati posuđe, to će biti odličan deterdžent.
• Krupna so
vrućoj vodi za pranje posuđa dodajte šaku krupne soli i šaku sode bikarbone i tom ćete zamenom za hemijski deterdžent odlično oprati posuđe.
• Ostaci sapuna
ako imate ostatke toaletnog sapuna, možete od njih pripremiti vrlo dobro sredstvo za pranje posuđa. Ostatke toaletnog sapuna zagrevajte parom, dodajte nekoliko listića bosiljka, lovora i kadulje i pričekajte da se smesa pretvori u tečnost. Tu tečnost procedite u plastičnu posudu i sredstvo za pranje posuđa je pripremljeno.
• Kuhinjske krpe i stolnjake
najlakše i najbolje ćete oprati ako ih preko noći ostavite potopljene u vreloj vodi kojoj ste dodali 3-4 kašike praška za rublje, 2 kašike varikine i malo soli. Sutra ih iskuvajte i operite na uobičajen način.
• Pribor za jelo
ukoliko vam je pribor za jelo potamneo, vratićete mu sjaj ukoliko ga kratko prokuvate u vodi kojoj ste dodali malo sode bikarbone. Zatim ga istrljajte sunđerom za pranje sudova i isperite čistom vodom.
• Srebrni pribor za jelo nakon upotrebe uvijte u celofan. Tako ćete ga oÄŤuvati od brze oksidacije.
• Pribor za jelo biće blistav ako ga stavite da vri u vodi u kojoj se kuvao krompir.
• Da biste naoštrili nož, okrenite tanjir i nekoliko puta pređite preko ispupčenog okvira.
|