Kuhinja – SAVETI U PRIPREMANJU HRANE

• Masnoći u kojoj nameravate pohovati meso dodajte kašikicu sirćeta. Tako meso ne upija suviše masnoće.

• Kuhinja – Goveđe meso

biće sočnije ako se stavi, kad se kuva, u vrelu vodu. Međutim, ako vam je važnije da dobijete jaku i ukusnu supu, onda meso stavite u hladnu vodu.
• Ako goveđe meso zamrzavate, možete ga upotrebiti za supu stavljajući zamrznut komad u vodu. Ukoliko želite da ga “dinstate” ili pečete – obavezno ga prethodno odledite.

• Kuhinja – Pile pečeno na roštilju

biće ukusnije ako ga prethodno kratko vreme držite nad plamenom gasnog šporeta. Može se umesto toga oprljiti i zapaljenim novinama.
• Da bi pečeno pile bilo što ukusnije, pre pripremanja dobro ga posolite, pobiberite, poprskajte sokom od jednog limuna i ostavite da stoji pre pečenja nekoliko časova.

• Kuhinja – Pečenje

će biti mnogo sočnije, mekše i ukusnije ako ga posolite tek pred kraj pečenja.

• Kuhinja- Pasulj

da bi se pasulj brže skuvao dovoljno je da u vodu dodate soda bikarbonu.

• Kuhinja – Čokoladna glazura

ako želite da čokoladna glazura kojom prelivate torte i kolače bude sjajna, dodajte joj kašičicu putera nakon što ste je uklonili sa vatre.

• Kuhinja – Sladoled

oni koji sami prave sladoled, izbeći će da se na njegovoj površini stvore iglice leda, ako u smesu koju će smrzavati stave nekoliko kapi limuna.

• Kuhinja – Želatin

za kolače treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi pa tek onda, dobro iscečen, staviti na vatru da se otopi pazeći da ne provri.

• Kuhinja – Testenina

da makaroni, špageti ili neko drugo testo ne bi pri kuvanju prionuli za dno suda, u vodu treba sipati kašiku ulja.

• Kuhinja – Čorba od povrća

biće ukusnija i gušća ako umesto kockica krompira stavite krompir koji ste rendisali.

• Kuhinja – Gulaš

će biti ukusniji ako mu pri kuvanju dodate komadić dobro oprane limunove korice.

• Kuhinja – Supa

kad spremate supu za drugi dan, morate je svakako procediti te izvaditi kuvano povrće, jer će potamneti i dobiti jak miris, a može se čak i ukiseliti. Tek drugi dan ukuvajte testeninu ili ono što nameravate da stavite kao dodatak.

• Kuhinja – Kuvana jela

čak i već skuvana jela se ne smeju držati dugo van frižidera. Radi sigurnosti preporučuje se da se jelo, pre upotrebe, ponovo prepeče ili prokuva, a ne samo da se podgreje.
• Ako ste skuvali premasnu supu, nakon kuvanja u nju umočite hleb, koji će „popiti“ suvišnu masnoću.
• Kako ćete popraviti ukus neuspele supe? Na svaku litru tekućine  dodajte čašicu konjaka ili vina.
• Voda u kojoj se kuvalo povrće bogata je vitaminima. Zato je preporučljivo da se iskoristi za pripremanje drugih jela.
• Presoljenu čorbu možemo spasiti, tako što ćemo joj dodati polovinu sveže oljuštene jabuke. Pustimo da čorba provri, izvadimo jabuku, proverimo ukus, pa po potrebi postupak ponovimo.

•  Kuhinja – Kuvanje i pečenje

kuvanjem se mogu mnoga jela pokvariti. Suviše dugo zagrevanje smanjuje vrednost životnih namirnica. Zato jelo treba kuvati što kraće i paziti da se ne prekuva ni povrće ni meso. Jelo, koje satima stoji toplo – gubi vitamine.
• ako ste uočili da je vaše pečenje prilično tvrdo, prelijte ga s dve kašike sirćeta i još malo dopecite. Tako će brže omekšatii.
• kako sutradan ponovo „ispeći“ pečenje? Stavite pečenje u blago osoljenu vodu tako da bude potpuno pokriveno otprilike tri sata. Zatim meso obrišite i stavite u posudu s ranije pripremljenim umakom, dodajte tri kašike vode pa stavite u rernu na desetak minuta. Gosti neće otkriti vaš trik.
• meso i riba pečeni u alu-foliji veoma su ukusni, a poštedeće vas nimalo prijatnog ribanja i pranja posude.

•  Kuhinja – Pečenje

će biti mekše ako meso ne solite, već ga preliveno uljem ili mašću i šoljicom vode stavite da se peče u poklopljenoj posudi, u dobro zagrejanoj rerni. Posle 20 minuta otklopite, posolite, po potrebi dodajte još malo vode i vratite u rernu, da se peče još oko pola sata.

• Kuhinja – Pečenje od guske

biće ukusnije i sočnije ako se u utrobu stavi jabuka. Guska se spusti u mešavinu masnoće i šoljice vode, poklopi i stavi u vrelu rernu, zagrejanu na 250 stepeni. Ne treba je otvarati ni prelivati 90 minuta, a onda se izvadi, otklopi, prelije sokom, posoli i po potrebi doda još malo vode. Zatim se guska vrati u rernu i peče još oko pola sata, dok sa svih strana ne porumeni, a meso počne da se odvaja od kostiju.

• Kuhinja – Riba

se neće „zalepiti“ za dno lima kad je pečete u rerni, ako na nauljeni lim stavite najpre sloj sirovih krompira narezanih na vrlo tanke listiće. Ujedno ćete imati i vrlo ukusan prilog uz ribu.
• Ako ribu pre pečenja operete u slanoj vodi, ona će biti mnogo ukusnija.

• Kuhinja – Lonci i šerpe

od debelog stakla, keramike ili porcelana, veoma lako mogu da naprsnu, naročito ako se stavljaju na plamenik šporeta na plin. Da biste sačuvali vaše posuđe od naprsline i pukotina, trebalo bi da na plamen takvog šporeta stavite ploču od azbesta, pa tek na nju sudove.

•  Kuhinja – Divljač

da bi se odstranio specifičan miris divljači, na polovini kuvanja ili pečenja jela, dodati jedno rebro strugane čokolade. Divljač će biti ukusnija.

• Kuhinja – Crna džigerica

kad pripremate crnu džigericu, bilo da je pečete ili kuvate, posolite je tek kad je gotova. U protivnom biće žilava i tvrda.
• džigerica je bogata gvožđem ali i holesterolom. Zato je ne smeju u velikim količinama i često jesti stariji ljudi, koji već pate od visokog holesterola u krvi.

• Kuhinja – Goveđu džigericu

pre pripremanja treba nekoliko sati držati u mleku. Samo tako će ona biti meka i ukusna.
• Džigerica brzo otvrdne ako se dugo prži. Zato je što bolje istanjite i ispržite naglo na vrelom ulju, a posolite na kraju.

• Kuhinja – Hladan, kuvani pirinač

može lako biti ponovo upotrebljiv. Stavite ga u foliju, pospite buterom i stavite u srednje toplu rernu da se peče oko 30 minuta. Kad ga izvadite biće izvrstan za jelo.

• Kuhinja – Pirinač

se prilikom kuvanja neće raspasti, ako vodi odmah dodate malo limunovog soka. Sve vreme sud držite otklopljen i po potrebi dolivajte mlaku vodu.
• Najbolje je pirinač kuvati u mnogo vode. Kada voda provri dodati pirinač i ostaviti da vri 15 minuta. Zatim procedite i isperite ga hladnom vodom, svako zrno ostaće celo.
• Pirinač koji kuvate na mleku biće ukusniji ako mu dodate na vrh noža soli. Jelo zasladite na kraju, kada pirinač sasvim omekša, jer će se inače hvatati za dno suda i zagorevati.

•  Kuhinja – Pilav

lako prione za dno suda. Da bi ste to izbegli, prilikom nalivanja proprženog pirinča nacedite i malo limunovog soka. To ne utiče na ukus pilava, a sprečava da se jelo na dnu suda skori.
• Da se pirinač prilikom kuvanja ne zgusne vodi dodati nekoliko kapi soka od limuna.

• Kuhinja – Skuvan pirinač

mora biti mekan, ali ne prekuvan i lepljiv. Da bi ste to postigli možete postupiti na dva načina. Prvi se sastoji u tome da se odmeri upravo toliko vode koliko će pirinač popiti kada bude skuvan ali ne i raskuvan. Odmeriti dvostruku količinu vode. U posoljenu i kipuću vodu treba sipati pirinač, s vremena na vreme, da se zrna ne bi slepila. Zatim, poklopiti posudu, smanjiti vatru i kuvati 15 – 20 minuta, dok pirinač ne upije svu vodu.
Drugi je način kuvati pirinač u mnogo kipuće posoljene vode. Kuvati na jakoj vatri i nepokrivenoj posudi 15 minuta dok pirinač ne omekša. Zatim ga valja dobro ocediti, i isprati mlazom vode. Ako želite da ostane toplo do posluživanja cediljku stavite na posudu s kipućom vodom. Prelijte uljem i pospite komadićima putera. Umesto vode, u prvom načinu možete upotrebiti supu zbog boljeg ukusa. Dodati različite začine. Za dinstanje upotrebite istu količinu vode kao i u prvom načinu pripreme.

Kuhinja – SAVETI ZA KUVARICE

• Pire od krompira

biće mnogo ukusniji ako u poslednjem trenutku ovlaš umešate u njega sneg od jednog belanceta.

• Ulje

u kome ćete pržiti krompiriće ili jaja dovoljno je zagrejano ako oko drvene čačkalice koju ste ubacili počnu da se obrazuju mnogobrojni mehurići vazduha.

• Krompir salata

će imati mnogo bolji ukus ako sve sastojke (ulje, sirće, so, jaja, beli i crni luk) dodate dok je krompir još vruć.

• Krompir koji kuvate u ljusci

neće se raspasti ako ga, pre kuvanja, na nekoliko mesta probodete čačkalicom.

• Ulje za pomfrit

može se upotrebljavati više puta, a da ono pri tom zadrži svežinu i da ne pocrni. U posudu u kojoj ste sačuvali ulje stavite ljusku od jajeta. Sama ljuska će vremenom pocrneti pa je povremeno treba menjati.

• Krompir

će u toku kuvanja izgubiti manje minerala ako ga kuvate u ljusci i ako ga prelijete vrelom vodom samo da ogrezne, poklopite i kuvate. Čim omekša treba ga ocediti od vode.
• Ostaci salate od krompira mogu da se iskoriste kao osnova za mešanu salatu, odnosno ukusnu zakusku za večeru, ukoliko se dodaju režnjevi paradajza, krastavaca i tvrdo barenih jaja.

• U voćnu salatu

stavite malo mineralne vode pa vam voće neće potamneti pošto ga narežete.

• Uštipci i drugi prženi kolačići

biće ukusniji ako u testo stavite malo piva.

• Povrće

ćete najbolje oprati ako vodi za pranje dodate malo sode bikarbone.

• Zimi se često kuva kiseo kupus

koji za vreme kuvanja širi neprijatni miris po stanu. Miris ćete ublažiti ako šerpu pokrijete krpom natopljenom vinskim sirćetom.

• Svež hleb ili sveži kolači

seći će se lako i bez mrvljenja ako se nož stavi u vrelu vodu, obriše i onda koristi.

• Da bi proverili da li je kvasac dobar za upotrebu

uzmite jedno malo parče i ubacite u sud sa vrelom vodom. Ako se kvasac pojavi na površini znači da je još uvek za upotrebu.

• Kuhinjske krpe

treba najpre ostaviti namočene nekoliko sati, a zatim ih skuvati u vodi sa deterdžentom, kojoj ste dodali i nekoliko kora oceđenog limuna. Posle pranja i ispiranja, krpe će biti dobro oprane i bele i sveže će mirisati.

• Pasulj

koji je ostavljen za zimu, da ga ne bi napao žižak, pored pasulja treba staviti prosušene listove oraha.

• Ljuštenje jabuka

morate li oljuštiti veću količinu jabuka za nadev kolača, uronite ih jednu minutu u kipuću vodu. Ogulićete ih lakše i brže.

• Tvrd i hladan puter

teško se meša, ali ne valja ga rastopiti. Zato posudu u kojoj ćete ga mešati stavite nad paru da se zagreje ili je isperite vrućom vodom.

• Sir sa debelom i tvrdom korom

lako se seče ako se sečivo noža ovlaš protlja jestivim uljem.

• Neugodan miris sa noža

kojim ste sekli beli luk uklonićete ako ga posle upotrebe protrljate solju ili ga jednostavno provučete kroz plamen.

• Masnoća iz supe

najbolji način da iz supe izvadite suvišnu masnoću je da je ohladite. Ako za to nemate dovoljno vremena ubacite u supu nekoliko kockica leda i masnoća će se brzo uhvatiti na njih.Led brzo izvadite da se ne bi otopio.

• Da testo bolje naraste

dodajte mu kašičicu razređenog sirćeta.
• Jelo vam prilikom kuvanja neće iskipeti ako rub posude premažete mašću ili puterom.

• Omlet

kad pravite omlet, da bi bolje narastao dodajte kašiku nezaslađene pavlake ili kašiku kajmaka sa još nekuvanog mleka.
• Da se orasi prilikom tucanja ne bi lomili na nekoliko komadića, držite ih celu noć potopljene u slatkoj vodi.


• Kuvanje jaja

ako vam pri kuvanju jaje napukne, ne očajavajte. Da belance ne bi izašlo, stavite u vodu nekoliko kapi sirćeta.
• Većina se domaćica ustručava da stavi u rernu lonac ili neku drugu posudu koja ima bakelitne ili neke druge ručke osetljive na toplotu. Oprez, svakako nikad nije suvišan, ali ako se takve ručke omotaju aluminijumskom folijom, prepreka za put u rernu više nema.

• Ren

ćete lako nastrugati ako ga prethodno zamrznete.

• Vanilin šećer

ako vam je potreban vanilin šećer za krem nemojte ga stavljati dok pripremate krem, nego vrećicu šećera dodajte na kraju.

• Govedina

ako posle dugotrajnog kuvanja govedina ostane tvrda, premestite je iz vrele supe u hladnu vodu, a onda vratite natrag u supu i kuvajte još deset-petnaest minuta.
• Da biste lakše odstranili ostatke jela koji su se uhvatili za dno posude pospite taj deo debelim slojem soli, ostavite izvesno vreme i tek tada operite.
• Ako ste suviše posolili sos, varivo ili neko drugo jelo, u sud obazrivo spustite krišku hleba i prokuvajte zajedno još nekoliko minuta. Zatim hleb izvadite, pazeći da se ne izmrvi.

• Pečena riba

da bi pečena riba bila ukusnija i da se celim stanom ne bi širio njen miris – u ulje za prženje dodajte malo limunovog soka.

• Sos od paradajza

želite li da vaš sos od paradajza bude zapamćen kao vrlo ukusan treba da u tek skuvani sos umešate i kašiku mleka. Prijatno.

• Namaz

za mali poslepodnevni zalogaj preporučujemo vam jednostavan i osvežavajući namaz. U penasto izmućen puter umešajte komadiće oceđenog paradajza.

• Vino

ako prijatelje pozivate na čašu domaćeg vina, uz dobru kapljicu valja ponuditi i nešto da se pregrize. Za tu priliku možete poslužiti slane krekere namazane puterom u koji ste umešali slane srdele i sitno iseckano belance od dva jajeta.

• Tikvice

kad nemate vremena za pripremanje jela od tikvica, radije se odlučite za ukusnu salatu. Mlade, sirove tikvice izrežite na tanke kolutove i začinite uljem, limunom, solju i biberom.
• Tikvice za musaku ne morate da pohujete. Dovoljno je da ih isečete na tanke  kriške, uvaljate u brašno i na uobičajen način ređate sa mlevenim mesom, a zatim zalijete jajima umućenim s mlekom i zapečete u rerni. Tako se musaka brže sprema, a i lakše vari.

• Domaći hleb

ako sami mesite hleb, najbolje je da koristite mešavinu 2-3 vrste oštrog brašna, različitih proizvođača. Isto tako je važno da temperatura brašna odgovara temperaturi prostorije u kojoj se mesi, kao i temperaturi vode kojom se brašno razmućuje. Ako je brašno hladno, iz ostave, ostavite ga malo da se zagreje na sobnoj temperaturi, ili u blago zagrejanoj rerni.

• Alkoholna pića u jelima

u receptima za neka jela predviđeno je da se doda decilitar ili dva belog ili crnog vina, a ponegde čašica – dve rakije, jer ova pića daju jelu poseban ukus i aromu. Ali, zanimljivo je pitanje koliko alkohola ostaje u tako skuvanom jelu, a to je naročito važno ako treba da ga jedu i deca ili odrasli kojima alkohol posebno škodi. Neka ispitivanja pokazuju da vino potpuno ispari ako se kuva 5 minuta, a slična je situacija i sa rakijom. Međutim, sasvim drugi slučaj je ako se vinjak, rum ili rakija sipaju u vruć čaj ili kafu, – tu ostaje 5 % alkohola.

• Majonez

da bi majonez kojim želite da začinite salatu od sirovog povrća bio izdašniji i lakši, umešajte sneg od jednog belanceta.

• Pohovanje

pohovane šnicle ili tikvice biće ukusnije ako prezle izmešate sa struganim parmezanom.

• Emajlirani sudovi

da bi emajlirani sudovi duže trajali i postali čvršći i otporniji, pre upotrebe treba u novoj posudi prokuvati dve kašike soli i isto toliko sirćeta, čemu se dodaje još dve kašike vode. Posle prokuvavanja  ostavite posudu da se ohladi pa je isperite mlakom vodom.

• Zemljano posuđe

novo zemljano posuđe stavite u hladnu vodu i pustite da vri dvadesetak minuta u većoj posudi. Duže će trajati.

• Posuđe od bakra

imaće svoj sjaj, ako ga premažemo smesom sirćeta, soli i kukuruznog brašna, a potom isperemo i obrišemo suvom mekanom krpom.

• Tiganji

novi tiganj, pogotovu onaj od aluminijuma, treba pre prve upotrebe na neki način preparirati. Evo kako: sipajte u njega malo ulja, ostavite da se desetak minuta greje na šporetu. Kada se ohladi, prospite ga, a tiganj istrljajte tankom hartijom.

• Kalup od pečenja torte

vrlo je teško oprati od masnoće i zapečenog testa. Ovaj posao biće mnogo lakši ako kalup prvo istrljate gužvom novinske hartije i solju a potom ga pomoću oštrog sunđera operete u toploj vodi sa deterdžentom.

• Aluminijumsko posuđe

posle duže upotrebe posuđe od aluminijuma iznutra pocrni i stvore se ružne mrlje. Da biste mu vratili stari sjaj, skuvajte u njemu kore od jabuka.
• Posuđe od aluminijuma najlakše ćete očistiti vrelom vodom u koju ste dodali sirće.
• Aluminijumsko posuđe pere se u vrućoj vodi i riba finim peskom ili posebnom čeličnom vunom, i to uvek u jednom smeru, a zatim se dobro ispere u toploj vodi.

• Čađavo posuđe

izribajte s malo užegle masti ili ga operite u rastvor deterdženta i nakon toga obrišite papirom.

• Aluminijumske posude

možete očistiti i kiselim mlekom ili jogurtom. Za tu svrhu možete upotrebiti kiselo mleko ili jogurt koji nije više za jelo.

• Sirće

još su naše majke i bake znale blistavo oprati posuđe jer su vodi dodavale malo sirćeta ili limuna. Pokušajte i vi! Umesto originalnog fabrički proizvedenog sirćeta možete vrućoj vodi dodati i sirće u kojem je bilo konzervirano razno povrće. Zato to sirće nikad ne bacajte.

• Limun

isto tako nemojte bacati kriške limuna kojima ste ukrasili neko jelo. Ako ih dodate toploj vodi u kojoj nameravate prati posuđe, to će biti odličan deterdžent.

• Krupna so

vrućoj vodi za pranje posuđa dodajte šaku krupne soli i šaku sode bikarbone i tom ćete zamenom za hemijski deterdžent odlično oprati posuđe.

• Ostaci sapuna

ako imate ostatke toaletnog sapuna, možete od njih pripremiti vrlo dobro sredstvo za pranje posuđa. Ostatke toaletnog sapuna zagrevajte parom, dodajte nekoliko listića bosiljka, lovora i kadulje i pričekajte da se smesa pretvori u tečnost. Tu tečnost procedite u plastičnu posudu i sredstvo za pranje posuđa je pripremljeno.

• Kuhinjske krpe i stolnjake

najlakše i najbolje ćete oprati ako ih preko noći ostavite potopljene u vreloj vodi kojoj ste dodali 3-4 kašike praška za rublje, 2 kašike varikine i malo soli. Sutra ih iskuvajte i operite na uobičajen način.

• Pribor za jelo

ukoliko vam je pribor za jelo potamneo, vratićete mu sjaj ukoliko ga kratko prokuvate u vodi kojoj ste dodali malo sode bikarbone. Zatim ga istrljajte sunđerom za pranje sudova i isperite čistom vodom.
• Srebrni pribor za jelo nakon upotrebe uvijte u celofan. Tako ćete ga oÄŤuvati od brze oksidacije.
• Pribor za jelo biće blistav ako ga stavite da vri u vodi u kojoj se kuvao krompir.
• Da biste naoštrili nož, okrenite tanjir i nekoliko puta pređite preko ispupčenog okvira.