SOUTH BEACH DIJETA
Prva faza – primer jelovnika
Doručak – South beach dijeta
2 dl soka od paradajza, kajgana sa začinima i šampinjonima, 2 šnite šunke, kafa ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlekom i zaslađivačem.
Međuobrok – South beach dijeta
mozzarella sa paradajzom
Ručak – South beach dijeta
salata sa piletinom
Međuobrok – South beach dijeta
1/2 činijice nemasnog svežeg sira i 1 činijica narezanih krastavaca i paradajza
Večera – South beach dijeta
prženi losos sa ruzmarinom, kuvane špargle za salatu
Desert – South beach dijeta
krema od riccote sa vanilom
Druga faza – primer jelovnika
Doručak – South beach dijeta
1 činijica jagoda
1 činijica muslija
bezmasni jogurt
Kafa ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlekom i zaslađivačem
Međuobrok – South beach dijeta
1 tvrdo kuvano jaje
Ručak – South beach dijeta
South beach salata sa tunjevinom
Međuobrok – South beach dijeta
1 sveža kruška
2 šnite sira
Večera – South beach dijeta
Piletina sa fetom i paradajzom
Desert – South beach dijeta
Jagode namočene u kuvanu čokoladu
South Beach Dijeta – salata sa tunjevinom
• 1 limenka tunjevine u vodi (180 g)
• 1/3 naseckanog krastavca
• 1/3 činijice paradajza
• 1/3 činijice naseckanog celera
• 1/3 činijice naseckanog avokada
• 1/3 činijice naseckanih rotkvica
• 1 činijice naseckane zelene salate
Preliv:
• 4 kašičice maslinovog ulja
• 2 kašičice svežeg limunova soka
• 2 ÄŤena belog luka usitnjenog
• 1/2 kašičice crnog bibera
Priprema:
Složite u slojevima tunu, krastavce, paradajz, avokado, celer, rotkvice i salatu u činiju.
Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i biber. Pospite po salati.
Salata sa piletinom
• 250 g piletine (ostaci pečenog pileta)
• 1/2 korena celera
• 1 mladi luk
• 1 pakovanje light majoneza
• limunov sok
• 2 kašičice parmezana
• 2 kašičice iseckanih crnih maslina
• biber
• so
Priprema:
Celer očistimo i naribamo, pomešamo sa majonezom, parmezanom i dodamo limunov sok. Dodajte masline i iseckani mladi luk. Piletinu očistimo od kostiju, isečemo na kockice i pomešamo sa navedenim sastojcima.
Krema od ricotte
• 1 činijica sira ricotta
• 1 čajna kašičica ekstrakta od vanile
• 1 paketić zaslađivača (ili 1 tabletica)
Priprema:
Pomešajte sir, ekstrakt vanile i zaslađivač u činiju. Poslužite ohlađeno.
DIJETA U ZAVISNOSTI OD KRVNE GRUPE
Krvna grupa 0
Ishrana
Vašoj krvnoj grupi najbolje odgovara ishrana bogata proteinima.Vama je lakše regulisati težinu ishranom koja sadrži manje ugljenihhidrata, a više proteina, sa mnogo voća i povrća. Izbegavajte žitarice i orašaste plodove. Preci krvne grupe 0 bili su lovci i sakupljači, pa vam zato najviše odgovaraju proteini životinjskog porekla i malo ugljenihhidrata.
Zdravlje
Za ovu krvnu grupu su karakteristični zdravstveni problemi hipotireoza, problemi sa želudačnim kiselinama koji mogu dovesti do pojave čira, te ređa krvna gustoća, što otežava zgrušnjavanje krvi.
Životni stil
Fokusirajte se na kontrolu besa i savladavanje nervoze. Kako bi smanjili stres, bavite se vežbanjem i to prvenstveno zahtevnijim vežbama poput aerobika, borilačkih veština ili trčanja. Kontrolišite impulsivno ponašanje karakteristično za tu krvnu grupu. Sa starenjem, vrlo je bitno da se intenzivno bavite vežbanjem.
Krvna grupa A
Ishrana
Kod ishrane, najviše uzimajte voće i povrće, a smanjite unos mlečnih proizvoda, životinjskih masnoća i mesa. Za održavanje težine koristite ishranu sa više ugljenihhidrata i malo masnoća. Preci ljudi sa krvnom grupom A su bili poljoprivrednici, zato vam više odgovara vegetarijanska ishrana, a manje meso i mlečni proizvodi.
Zdravlje
Vaša krv je gušća od drugih krvnih grupa. Imunološki sastav vam je osetljiv, a spadate u grupu ljudi podložnijih kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i raku.
Životni stil
Usresredite se na savladavanje i kontrolu stresa. Bavite se jogom ili laganim vežbama kako bi smanjili stres. Da bi se lakše koncentrisali, češće se odmarajte ili odspavajte. Sa godinama, vrlo je bitno da imate pravilne cikluse spavanja kako bi očuvali zdravlje.
Krvna grupa B
Ishrana
Vašoj krvnoj grupi najviše odgovara uravnotežena ishrana, koja se sastoji od voća, povrća, ribe, mesa i mlečnih proizvoda (ali izbegavajte piletinu), te žitarica. Preci krvne grupe B su bili nomadi, pa vam više odgovara crveno meso i riba.
Zdravlje
Vaša krvna grupa je najmanje podložna čestim bolestima, poput srčanih bolesti i raka.
Životni stil
Usresredite se na kreativne aktivnosti. Za smanjenje stresa pomoći će vam šetnje, plivanje i meditacija. Izbegavajte preterane emocionalne reakcije. Kako bi vas služilo pamćenje u starijoj dobi, što više uposlite mozak.
Krvna grupa AB
Ishrana
Jedite manje i češće obroke, a prehrana neka vam se sastoji uglavnom od voća i povrća, a ponekad možete jesti meso i mlečne proizvode, te ribu. Ovo je najmlađa, ali i najređa krvna grupa, a preci ove krvne grupe su kombinacija krvne grupe A i B, pa bi se u skladu s tim i trebali hraniti.
Zdravlje
Ova krvna grupa manje je podložna alergijama i autoimunim bolestima (artritis, upale i sl.), međutim podložni ste nekim vrstama raka.
Životni stil
Usresredite se na umirenje svojih prirodnih duhovnih sklonosti. Kako bi u toku dana imali više energije, više puta dnevno vežbajte. Izbegavajte izolaciju. Budite svesni svoje okoline kako starite, kako bi izbegli infekcije.
MESEČEVA DIJETA
Mesečeva dijeta, tačnije rečeno post jer se u vreme mesečevih mena 24 sata ne bi smelo jesti ništa, i time pomoći u skidanju suvisnih kilograma. Odnosno, pravo dejsto ove dijete je u stvari detoksikacija organizma u skladu sa prirodom. Poznat je uticaj Meseca na plimu i oseku, sličan je i uticaj Meseca na telesne tečnosti. Naime, za vreme trajanja mesečevih mena pojačano je lučenje tečnosti koje organizam inače zadržava usled različitih razloga, a jedan od tih razloga je loša ishrana. Ukoliko nemate većih zdravstvenih problema 24 sata bez obroka neće oštetiti vaš organizam, čak šta više pospešiće čišćenje i opuštanje organizma. Preporučuje se da prilikom ove dijete treba uneti 2 do 4 l vode, čajeva ili prirodnih nezaslađenih voćnih sokova.
REDUKCIJSKA DIJETA
Kalorije
- Uobičajena potreba za energijom kreće se oko 2400 kcal za žene, odnosno 3000 kcal za muškarce, s time da realna potreba za svaku osobu zavisi od pola, trenutnoj težini i fizičkoj aktivnosti. Redukcijska dijeta će sadržavati od 1000-1500 kcal, zavisno od navedenih parametara, željenoj ciljnoj težini.
-
Broj obroka
- Plan ishrane treba se sastojati od 3 veća i 2 manja obroka, koji se ne preskaču, a usklađeni su sa dnevnim aktivnostima i konzumiraju se u zadano vreme. Optimalno vreme između obroka iznosi 3-4 sata, tako da su svi dnevni obroci ravnomerno raspoređeni u toku dana. Jutarnji doručak je najvažniji obrok nakon noćnog posta, on je ključni faktor u kontroli težine. Zatim slede doručak, ručak, popodnevni međuobrok i večera.
Izbor i priprema hrane -
Redukcijska dijeta sadrži:
- hranu sa manje masnim varijantama iz gotovo svih skupina namirnica – voće, povrće, žitarice i proizvodi, meso i proizvodi, mleko i proizvodi. Količine pojedine hrane tačno su određene. Masnoće, koje sadrže dvostruku količinu energije u odnosu na proteine i ugljenehidrate, uveliko su smanjene. Treba izbegavati namirnice sa visokim sadržajem masti (ulja, maslac, margarin, majoneza, mesne prerađevine, masno meso itd.), kao i načine pripreme hrane gde je unos masnoća velik (pržena hrana).
-
Hrana na redukcijskoj dijeti se priprema:
- kuvanjem, kuvanjem na pari, pečenjem, na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće. Udeo od oko 30% masnoća pokazuje najbolje rezultate u tretmanu mršavljenja, što bi za redukcijsku dijetu značilo 300 do 450 kcal raznih masnoća (ekvivalent 3-4 kašičice maslinovog ulja). Preferiraju se mononazasićene masnoće, kao one prisutne u maslinovom ulju, a ne zasićene masnoće koje su prisutne u mleku, maslacu i mesu i prerađevinama.
- Kako su i skrivene masnoće (iz pavlake, sira, ribe, jaja i mesa) uračunate u gore navedenih 300-450 kcal, znači da je dodana masnoća u pripremi obroka minimalna – 1 kašičica ulja kod pripreme mesa i povrća po svakom većem obroku. Treba izabrati mono-nezasićene i poli-nezasićene masnoće zastupljene u uljima (maslinovo, laneno, suncokreta, kukuruznih klica, soje) te iste masnoće iz hrane kao što je badem i drugo orašasto voće. Navedene masnoće pridonose unosu vitamina A, D, E i K te esencijalnih masnih kiselina.
- Potrebno je povećati unos voća i povrća tako da se dnevno konzumira barem 3 voćke (ili proizvoda) i 2 serviranja povrća. Npr. dnevno konzumiranje 2 narandže, 1 jabuke, 100 g šargarepe, i dve veće činije zelene salate daće samo 330 kcal.
- Ukupni unos ugljenihidrata treba se kretati oko 55% – tu se ubrajaju žitarice i proizvodi, mahunarke, voće i povrće (te dodani šećer, čija količina treba biti minimalna).
Veličina obroka
- Sam izbor nemasnih namirnica i priprema obroka sa upotrebom minimalne dodatne masnoće smanji će energetsku vrednost obroka. Tipičan ručak sadržaće 90g pečenih pilećih prsa, 100g dinstanog kelja pupčara, činiju zelene salate, jednu malu jabuku ukupne kalorijske vrednosti 350 kcal, sa unosom proteina od 21g, te ukupnim masnoćama od 22 g (sa 2 kašičice ulja za pripremu mesa i povrća).
- Serviranje mesa treba imati od 75-100g, oko 120 g ribe. Važno je uvek odabrati mršavo meso, junetine, teletine, skinuti svu vidljivu masnoću. Ove namirnice, kao i mleko i mlečni proizvodi, jaja i mahunarke važne su po sadržaju belančevina, čiji unos kod žena ne sme biti ispod 46g, odnosno 56g za muškarce. Unos navedene količine proteina vrlo je bitan u redukcijskoj dijeti jer štiti od razgradnje mišićne mase.
- Serviranje voća predstavlja jedna voćka srednje veličine. Serviranje drugih ugljenihhidrata predstavlja 20 g hleba, brašna, riže, kukuruznih pahuljica, zobenih pahuljica, ½ činijice suve testenine i jedan mali krompir.
Unos vode
- Odrasle osobe trebaju unositi najmanje 1,5 lit vode dnevno, ukoliko su fizički aktivni tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, sveže isceđeni voćni sokovi razređeni vodom. Izbaciti treba zaslađena gazirana pića koji su visoki po sadržaju dodanih šećera i fosforne kiseline.
Fizička aktivnost
- Nezaobilazni je deo svake redukcijske dijete. Ne samo da pomaže dobrom raspoloženju, nego se i fizičkom aktivnošću povećava aktivno tkivo – mišić. Dok se u masnim stanicama pohranjuje energija, ona se troši u aktivnom mišiću. Svako povećanje mišićne mase pogoduje rastu bazalnog metabolizma te većem trošenju masnoća iz zaliha. Tridesetak minuta svakodnevne fizičke aktivnosti osim što će povoljno delovati na smanjenje težine, smanjuje masnoće u krvi, te rizik od oboljenja srca, dijabetesa, hipertenzije i raka debelog creva.
ANTICELULIT DIJETA
Doručak:
• šolja nezaslađenog zelenog čaja
• šolja posnijeg jogurta
• činijica kornfleksa
Za užinu:
• sok od narandže bez šećera
Ručak:
• 80 g testenine sa svežim sosom od paradajza, belim lukom i bosiljkom
• 80 g mladog sira
• parče tosta
• salata od nastrugane šaragrepe i soka od limuna
Za užinu:
• 3 kriške svežeg ananasa
Večera:
• tanjir čorbe ili supe od povrća
• 200 g filea od oslića koji je zapečen u rerni bez masnoća sa biljnim začinima i sokom od limuna
• tanjir sezonskog povrća pripremljenog na pari
• parče integralnog hleba
Napomena:
Uz ograničenje kalorijskog unosa dnevno treba popiti 2 l negazirane vode ili zelenog čaja.
DIJETA BEZ UGLJENIH HIDRATA
Za prvih 6 dana gubi se 5 kg, svaki sledeći dan gubi se po 1 kg. Za 24 dana moguće je izgubiti do 20 kg.
Hrana koju možete jesti:
MESO – sve vrste junetine, teletina, svinjetina, jagnjetina, piletina, guščije meso, pačetina, ćuretina, sve vrste iznutrica, divljač, čvarci (bez hleba), sušeno meso, kobasice (sem viršli) i svi naresci. Meso ne smete pohovati. RIBE – sve morske i slatkovodne ribe, kao i riba iz konzerve. JAJA – pripremljena na sve načine. POVRĆE – sve vrste (karfiol, blitva, praziluk, spanać, kelj, luk, zelje, artičoke, šargarepa, patlidžan, celer, peršun, pečurke, rotkvice). SALATE – sveža ili pečena paprika, paradajz, cvekla, krastavci, zelje, luk, salata od morskih plodova. Pri pripremanju salate koristiti ulje, sirće, biber, so. PIĆE – Crna kafa, čaj bez šećera, limun, mineralna voda, špricer ili belo vino (tek posle 6 dana). Umesto šećera koristiti zaslađivač.
Hrana koju ne smete jesti:
HLEB – testenine, brašno, prezle, krompir, pirinač, grašak, soja, pohovano meso, viršle, kikiriki, mušmule,lešnik i sve što sadrži zapršku. MLEČNI PROIZVODI – mleko, sve vrste sira, pavlaka, jogurt, kiselo mleko, maslac, margarin,šlag, čokolada, sladoled, grickalice slatke i slane, svo voće i voćne namirnice (da bi ste nadoknadili potrebu za takvom hranom uzimati vitamine A, B, C, E, kalcijum, magnezijum i sl.).
NAPOMENA:
Ova dijeta isključuje namirnice koje sadrže ugljene hidrate, pa ćete se tako oslobiti od naslaga sala. Jedite više obroka da ne bili gladni. NE MORATE: meriti hranu, trčati, ići na akupunkturu, piti čajeve i tablete protiv apetita… PAŽNJA: Ukoliko pojedete i najmanji komadić hleba ili bilo šta što sadrži ugljene hidrate, organizam blokira topljenje masnih naslaga. www.zalogaj.com
TRI MESECAKafa, čaj bez šećera i mleka, jabukovo sirće, negazirana voda, parče crnog hleba debljine prsta
DAN PROTEINSKI• 10 ćevapa sa lukom ili pljeskavica i salata
• juneća supa (prvo se pojede meso, a supa popije) i salata • riblja čorba (prvo se pojede riba, a čorba se popije) i salata • 250 g švapskog sira, luk, čorba od paradajza, i salata • 3 barena ili pečena jajeta • 3 pečene šnicle i salata DAN-SKROBNI• pasulj ili grašak ili sočivo ili pirinač ili krompir ili pekarski krompir i salata, 1-2 glavice luka. Pirinač naliti vodom ili paradajzom i začiniti.
DAN-UGLJENI HIDRATI• pica sa kečapom, bez šunke i sira
• špageti sa kečapom • 2 kifle VEČERA• 2 parčeta torte
• 3 kolača • 3 kugle sladoleda • 3 štangle čokolade • 8 petit keksa sa pekmezom Večera se može jesti za ručak i obrnuto.
DAN – VOĆE I POVRĆE• varivo od kupusa ili karfiola ili tikvica ili šargarepa i paradajz
VEČERA• mešano voće i povrće
Nakon četiri nedelje posle voćnog dana sledi VODENI DAN – kisela voda, kafa, i čaj bez šećera. |