ZAPEČENA SARMA SA SUVIM MESOM I SLANINOM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 kg mlevenog mesa najbolje mešano svinjsko i juneće
  • neko suvo meso slanina ili šunka, kobasica
  • pirinač
  • glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • crvena mlevena paprika
  • biber
  • so

Upustvo

  • Uzeti glavicu kiselog kupusa, odvojiti lišće, sa svakog lista saseći koren. Veće lišće preseći na pola, staviti u hladnu vodu da se opere i malo odstoji da nije jako kiselo.
  • Posebno pripremiti nadev: 1kg mešanog mlevenog mesa, naseckati sitno mesnate suve slanine, dodati opran pirinač, 1 glavicu sitno na kockice isečen crni luk, 1 jaje, malo crvene sitne paprike, malo bibera i soli po ukusu. Sve to mešanjem sjediniti.
  • Uzeti list kupusa staviti na dlan, kašikom staviti meso na kupus. Sa jedne strane preklopiti list kupusa preko mesa uviti i prstima gurnuti drugi kraj lista u sarmu. Tako pripremljenu uvijenu sarmu poređati u đuveč posudu ili neku sličnu. Između poređati oprano suvo meso, dimljene slanine, kobasice. Sipati vode do pola posude, staviti preko foliju, kada je upola kuvano skinuti foliju, da voda ispari i da se sarma zapeče.