ŽERBO KOLAČ

Course: desert

Sastojci

  • 30 g kvasca
  • 200 g margarina
  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera

Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g marmelade od kajsija
  • 100 g marmelade od višanja

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 5 kašika ulja

Upustvo

  • U brašno razmrviti margarin, dodati šećer, jaje i kvasac razmrvljen u malo toplog mleka.
  • Zamesiti testo.
  • Podeliti ga na 3 dela i ostaviti da ostoji oko 30 minuta.
  • Mlevene orahe pomešati sa šećerom i vanilin šećerom. Testo razviti u 3 lista prema veličini pleha. U podmazan pleh položiti prvi list.
  • Namazati ga marmeladom od kajsija.
  • Posuti sa polovinom pripremljenih oraha i šećera.
  • Staviti drugi list, premazati marmeladom od višanja i posuti drugom polovinom pripremljenih oraha i šećera.
  • Poklopiti trećim listom testa i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
  • Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade (100 gr čokolade rastopiti sa 5 kašika ulja na tihoj vatri).