PLAVI PATLIDŽAN SA MESOM I BELIM LUKOM
Course: glavno jelo
Sastojci
- 2 veća patlidžana
- 140 g mlevenog svinjskog mesa
- 3 kašike sušenih pečuraka
- 2 kašičice samlevenog belog luka
- 4 šoljice ulja za prženje
- Za umak:
- dve i po kašike sosa od soje
- jedna i po kašika belog vina ili šerija
- jedna kašika kukuruznog brašna
- malo bibera
- 1 kašičica soli
- malo šećera
- 1 kašičica biljnog ili sezamovog ulja
Upustvo
- Odstraniti drščice plavog patlidžana i svaki iseći na 12 komada ili krišaka, a zatim svaki komad zaseći nekoliko puta poprečno.
- Zagrejati ulje na jakoj vatri i pržiti patlidžan oko 2 minuta. Izmešati soju, vino i kukuruzno brašno i uvaljati mleveno meso u tu smesu, pa dodati beli luk i natopljene pečurke.
- Sada zagrejati 3 kašike ulja i pržiti tako pripremljeno svinjsko meso 2 minuta, a zatim dodati prženi patlidžan i dobro promešati. Staviti malo bibera, soli i šećera i ponovo dobro promešati. Doliti 1 kašičicu maslinovog ulja i služiti.