PLAVI PATLIDŽAN SA MESOM I BELIM LUKOM
Course: glavno jelo
Sastojci
- 2 veća patlidžana
 - 140 g mlevenog svinjskog mesa
 - 3 kašike sušenih pečuraka
 - 2 kašičice samlevenog belog luka
 - 4 šoljice ulja za prženje
 - Za umak:
 - dve i po kašike sosa od soje
 - jedna i po kašika belog vina ili šerija
 - jedna kašika kukuruznog brašna
 - malo bibera
 - 1 kašičica soli
 - malo šećera
 - 1 kašičica biljnog ili sezamovog ulja
 
Upustvo
- Odstraniti drščice plavog patlidžana i svaki iseći na 12 komada ili krišaka, a zatim svaki komad zaseći nekoliko puta poprečno.
 - Zagrejati ulje na jakoj vatri i pržiti patlidžan oko 2 minuta. Izmešati soju, vino i kukuruzno brašno i uvaljati mleveno meso u tu smesu, pa dodati beli luk i natopljene pečurke.
 - Sada zagrejati 3 kašike ulja i pržiti tako pripremljeno svinjsko meso 2 minuta, a zatim dodati prženi patlidžan i dobro promešati. Staviti malo bibera, soli i šećera i ponovo dobro promešati. Doliti 1 kašičicu maslinovog ulja i služiti.
 






