PLAVI PATLIDŽAN SA MESOM I BELIM LUKOM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 2 veća patlidžana
  • 140 g mlevenog svinjskog mesa
  • 3 kašike sušenih pečuraka
  • 2 kašičice samlevenog belog luka
  • 4 šoljice ulja za prženje
  • Za umak:
  • dve i po kašike sosa od soje
  • jedna i po kašika belog vina ili šerija
  • jedna kašika kukuruznog brašna
  • malo bibera
  • 1 kašičica soli
  • malo šećera
  • 1 kašičica biljnog ili sezamovog ulja

Upustvo

  • Odstraniti drščice plavog patlidžana i svaki iseći na 12 komada ili krišaka, a zatim svaki komad zaseći nekoliko puta poprečno.
  • Zagrejati ulje na jakoj vatri i pržiti patlidžan oko 2 minuta. Izmešati soju, vino i kukuruzno brašno i uvaljati mleveno meso u tu smesu, pa dodati beli luk i natopljene pečurke.
  • Sada zagrejati 3 kašike ulja i pržiti tako pripremljeno svinjsko meso 2 minuta, a zatim dodati prženi patlidžan i dobro promešati. Staviti malo bibera, soli i šećera i ponovo dobro promešati. Doliti 1 kašičicu maslinovog ulja i služiti.