PASULJ SA TESTENINOM
Course: glavno jelo, toplo predjelo
Sastojci
- 500 g pasulja
- 200 g dimljene slanine pancete
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 250 g makarona pužića, školjkica…
- 1-2 lista lovora
- maslinovo ulje
- 1 kašika paradajz paste
- so biber, peršunov list
Upustvo
- Pasulj naliti hladnom vodom pa pustiti da odstoji preko noći. Po potrebi, može da odstoji i samo sat vremena u toploj vodi. Ocediti prvu vodu, naliti novu, da zrna ogreznu, pa kuvati nekoliko minuta. Pasulj ponovo ocediti, prosuti prokuvanu vodu, sipati novu i staviti da se kuva. Dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i izrendanu šargarepu, lovorov list takođe.
- Kada je pasulj napola skuvan, napraviti pešt (pesto). Na malo ulja propžiti slaninu isečenu na kockice, usitnjen beli luk i sitno seckan peršunov list. Dodati pasulju, posoliti i pobiberiti. Umešati kašiku paradajz paste. Pustiti da se na laganoj vatri skuva.
- Testeninu posebno skuvati u posoljenoj vodi, pa pomešati sa pasuljem i kratko zajedno prokuvati.