PASULJ SA TESTENINOM

Course: glavno jelo, toplo predjelo

Sastojci

  • 500 g pasulja
  • 200 g dimljene slanine pancete
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 250 g makarona pužića, školjkica…
  • 1-2 lista lovora
  • maslinovo ulje
  • 1 kašika paradajz paste
  • so biber, peršunov list

Upustvo

  • Pasulj naliti hladnom vodom pa pustiti da odstoji preko noći. Po potrebi, može da odstoji i samo sat vremena u toploj vodi. Ocediti prvu vodu, naliti novu, da zrna ogreznu, pa kuvati nekoliko minuta. Pasulj ponovo ocediti, prosuti prokuvanu vodu, sipati novu i staviti da se kuva. Dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i izrendanu šargarepu, lovorov list takođe.
  • Kada je pasulj napola skuvan, napraviti pešt (pesto). Na malo ulja propžiti slaninu isečenu na kockice, usitnjen beli luk i sitno seckan peršunov list. Dodati pasulju, posoliti i pobiberiti. Umešati kašiku paradajz paste. Pustiti da se na laganoj vatri skuva.
  • Testeninu posebno skuvati u posoljenoj vodi, pa pomešati sa pasuljem i kratko zajedno prokuvati.