KREM ČORBA OD PARADAJZA
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 500 g zrelog paradajza
- 1/2 praziluka
- 2 šargarepe
- 100 g celera
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 50 g putera
- 1 kašika seckanog lista celera
- 1 dl neutralne pavlake
- 1,2 l juneće supe
- mešavina začina biber
Upustvo
- Paradajz kratko izblanširati u ključaloj vodi, ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi. Ohlađen paradajz oguliti i iseći na kockice.
- Praziluk i crni luk iseći na kockice, a šargarepu i celer izrendati na krupno rende.
- U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, dodati praziluk i crni luk pa kratko propržiti.
- Potom dodati šargarepu, celer, paradajz te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
- Kada je povrće napola dinstano, naliti ga junećom supom, dodati paradajz pire i začine po ukusu, pa kuvati dok povrće na omekša.
- Na kraju čorbu procediti, a povrće sa malo tečnosti izmiksati i vratiti u čorbu. Umešati neutralnu pavlaku i čorbu posuti listom celera.