KREM ČORBA OD PARADAJZA

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 500 g zrelog paradajza
  • 1/2 praziluka
  • 2 šargarepe
  • 100 g celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 50 g putera
  • 1 kašika seckanog lista celera
  • 1 dl neutralne pavlake
  • 1,2 l juneće supe
  • mešavina začina biber

Upustvo

  • Paradajz kratko izblanširati u ključaloj vodi, ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi. Ohlađen paradajz oguliti i iseći na kockice.
  • Praziluk i crni luk iseći na kockice, a šargarepu i celer izrendati na krupno rende.
  • U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, dodati praziluk i crni luk pa kratko propržiti.
  • Potom dodati šargarepu, celer, paradajz te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
  • Kada je povrće napola dinstano, naliti ga junećom supom, dodati paradajz pire i začine po ukusu, pa kuvati dok povrće na omekša.
  • Na kraju čorbu procediti, a povrće sa malo tečnosti izmiksati i vratiti u čorbu. Umešati neutralnu pavlaku i čorbu posuti listom celera.