KOLAČ SA VIŠNJAMA

Course: desert

Sastojci

  • 250 g šećera
  • 4 cela jajeta
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl jogurta
  • 350 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 350 −400 g cepanih višanja
  • šećer za posipanje višanja
  • 2 vanil-šećera
  • šećer u prahu

Upustvo

  • Izlupajte jaja u dubljoj posudi i dobro ih umutite mikserom. Postepeno dosipajte šećer i mutite mikserom dok ne dobijete gustu penu. U nju polako dodajte ulje, zatim jogurt, prosejano brašno i prašak za pecivo.
  • Uključite rernu da se greje na 200°C.
  • Sipajte testo u tepsiju veličine 33×24 cm (obložite je pokvašenim, a zatim isceđenim pek-papirom ili je premažite mašću i pospite brašnom).
  • Višnje pospite šećerom i vanil-šećerom (količina šećera po ukusu), a zatim ih samo „pobacajte“ po testu.
  • Stavite kolač u rernu i smanjite temperaturu na 180°C. Pecite sve dok ne dobije zlatnobraon boju.
  • Gotov kolač odmah pospite vanil-šećerom, a kad se malo prohladi, i šećerom u prahu.