HLADAN KREM OD ČOKOLADE

Course: desert

Sastojci

  • 2 žumanceta
  • 120 g prah šećera
  • 150 g čokolade
  • 2 kašike oštrog brašna
  • pola l mleka
  • 1 štapić vanile ili 1 kesica vanilin šećera
  • bademovo ulje
  • 1/4 l slatke pavlake

Upustvo

  • U činiju staviti 2 žumanceta, 120 g prah šećera i 150 g omekšale čokolade (najbolje je rastopiti u mikrotalasnoj).
  • U umućenu masu dodati 2 velike kašike oštrog brašna, pa sve dobro izmešati.
  • U šerpu staviti pola litre mleka i 1 štapić vanile, pa kad mleko provri postepeno ga dodavati u masu sa čokoladom i mešati, onda vratiti na štednjak. Staviti u paru i žicom lupati dok se krem ne zgusne.
  • Kalup za krem namazati bademovim uljem, sipati masu u njega i staviti na led da se stegne.
  • Pred služenje izručiti krem na činiju, a okolo krema napraviti venac od 1/4 l rashlađene, ulupane i zaslađene slatke pavlake.