DOBOŠ TORTA
Course: desert
Sastojci
Za fil:
- 10 jaja
- 400 g šećera
- 250 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
Za patišpanj:
- 170 g brašna
- 6 jaja
- 170 g šećera
Za preliv:
- 200 g šećera
Upustvo
- Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mutimo žumanca i 85 g šećera. Mikserom mutimo belanca i 85 g šećera. Izjednačimo ih sa žumancima i dodamo 170 g brašna. U nauljen kalup sipamo 3 kašike testa za patišpanj. Pečemo 10 minuta na 200 stepeni.
- U sud za mućenje polupamo 6 jaja. Polupamo još 4 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca dodamo u sud za mućenje.
- Jaja i žumanca mutimo mikserom i dodamo 400 g šećera. ispečeni patišpanj izvadimo iz kalupa i na isti način pečemo svih 5 patišpanja.
- Mikserom mutimo puter, dodamo izrendanu čokoladu i izmućena žumanca sa šećerom.
- Filujemo prvi patišpanj, a na isti način filujemo i sve ostale. Filom takođe premažemo strane torte.
- U šerpu na šporetu sipamo šećer i neprekidno mešamo dok šećer ne dobije svetlokafenu boju. Vreli karamelizovani šećer brzo nanosimo na gornju površinu torte, kako bi ga razmazali pre nego što se stegne.