DOBOŠ TORTA

Course: desert

Sastojci

Za fil:

  • 10 jaja
  • 400 g šećera
  • 250 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje

Za patišpanj:

  • 170 g brašna
  • 6 jaja
  • 170 g šećera

Za preliv:

  • 200 g šećera

Upustvo

  • Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mutimo žumanca i 85 g šećera. Mikserom mutimo belanca i 85 g šećera. Izjednačimo ih sa žumancima i dodamo 170 g brašna. U nauljen kalup sipamo 3 kašike testa za patišpanj. Pečemo 10 minuta na 200 stepeni.
  • U sud za mućenje polupamo 6 jaja. Polupamo još 4 jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca dodamo u sud za mućenje.
  • Jaja i žumanca mutimo mikserom i dodamo 400 g šećera. ispečeni patišpanj izvadimo iz kalupa i na isti način pečemo svih 5 patišpanja.
  • Mikserom mutimo puter, dodamo izrendanu čokoladu i izmućena žumanca sa šećerom.
  • Filujemo prvi patišpanj, a na isti način filujemo i sve ostale. Filom takođe premažemo strane torte.
  • U šerpu na šporetu sipamo šećer i neprekidno mešamo dok šećer ne dobije svetlokafenu boju. Vreli karamelizovani šećer brzo nanosimo na gornju površinu torte, kako bi ga razmazali pre nego što se stegne.