ČORBA OD TIKVICA

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 2 svežnja mladog crnog luka
  • 2-3 tikvice
  • 3 kašike maslaca ili ulja
  • 2 kašike brašna
  • 6-7 šolja vode
  • mirođija
  • 2 žumanceta
  • 1/2 čaše kiselog mleka
  • mleveni crni biber

Upustvo

  • Iseći donji beli deo od 2 svežnja mladog crnog luka, izvaditi sredinu iz 2 do 3 tikvice i sve staviti da se prži na 3 kašike maslaca ili ulja. Pošto se isprži, dodati 2 kašike brašna, ispržiti brašno i razblažiti zapršku sa 6 ili 7 šolja vode.
  • Kad se sve skuva, posoliti i dodati tikvice isečene na sitne kocke. Ostaviti čorbu da se kuva dok se tikvice sasvim ne skuvaju. Pre nego što se čorba skine sa vatre, dodati i malo sitno iseckane mirođije.
  • Zatim sve skinuti sa štednjaka i začiniti sa 2 žumanceta i pola čaše kiselog mleka. Čorbu služiti posutu sitnim crnim biberom.