ZUBATAC U VINU
Course: glavno jelo
Sastojci
- 2 zubaca od po 1 kg svaki
- 2 kg krompira
- 4 do 5 čenova belog luka
- kašika peršuna
- pola šoljice začinskih trava
- 2 dl suvog belog vina
- 0,5 dl vinskog sirćeta
- 2 dl maslinovog ulja
- 2 do 3 paradajza
- so i biber
Upustvo
- Ribu očistite, operite, dobro osušite i natrljajte solju. Oljuštite krompir, narežite ga na kriške srednje debljine i njima pokrijte dno nauljenog pleha.
- Krompir prelijte uljem, posolite i pospite sa malo začinskih trava. Na krompir stavite posoljenu ribu, premažite je vinskim sirćetom.
- U tiganju na maslinovom ulju kratko propržite sitno naseckan beli luk, peršun i ostatak začinskih trava. Smanjite temperaturu i dodajte 2 dl belog vina. Prokuvajte nekoliko minuta i prelijte preko ribe.
- Sve stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Posle 20 minuta izvadite pleh sa ribom pa je okrenite. Sokom sa dna posude prelijte ribu, i po potrebi dodajte maslinovo ulje.
- Po krajevima pleha, na poslagani krompir, stavite nekoliko debljih kolutova paradajza posutih origanom. Vratite u rernu. Kad krompir postane hrskav, jelo je gotovo.