VOĆNA TORTA OD VAZDUŠASTOG TESTA

Course: desert

Sastojci

Za koru:

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 180 g brašna
  • pola praška za pecivo

Za fil:

  • puding od vanile
  • 400 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 250 g margarina

Za preliv:

  • 120 g seckanih oraha ili badema
  • sezonsko voće
  • želatin za tortu

Upustvo

  • Mikserom dobro umutite žumanca sa pet kašika vode, a kad zapeni dodajte šećer i mutite još malo. U posudu sipajte kašiku po kašiku brašna zajedno sa praškom za pecivo, pa promešajte.
  • Belancima dodajte prstohvat soli, pa mikserom umutite u posebnoj činiji. Šne dodajte žumancima, ali nemojte sasvim da sjedinite smese da bi testo ostalo vazdušasto.
  • Pleh obložite papirom za pečenje, nalijte testo i pecite na temperaturi od 175 stepeni oko 30 minuta.
  • Puding pripremiti prema uputstvu na kesici. Ohladiti ga, dodati mu margarin i dobro ga umutiti.
  • Koru za tortu podeliti na tri dela, pa ih nafilujte delom fila, a ostatkom premažite celu tortu i pospite je seckanim orasima.
  • Preko svega poređajte seckano voće, pa prelijte želatinom koji ste pripremili prema uputsvu sa pakovanja.