VARIVO OD CELERA I MESA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 4 do 5 većih glavica celera
- so
- 2 kašike masti
- 1 kg telećeg krtog mesa
- 1 kašika brašna
Upustvo
- Očistiti 4 do 5 većih glavica celera, oljuštiti ih i iseći na tanke koturove, posoliti i ostaviti da odstoje neko vreme.
- U šerpu staviti 1 kašiku masti i dodati 1 kg teleće krtine isečene na krupnije komade. Kad je meso rumeno uprženo, izvaditi ga u drugi sud, poklopiti i staviti na kraj štednjaka.
- U mast gde se meso pržilo spustiti celer, pa ga dinstati dolivajući vodom dok ne odmekne. Kad je celer sasvim mekan, dodati ono isprženo meso i naliti vode koliko je potrebno da meso u vodi ogrezne.
- U drugu šerpu staviti 1 kašiku masti, zagrejati je i sipati 1 kašiku brašna, ispržiti rumeno zapršku, sipati je u paprikaš od celera i kuvati jelo otprilike pola sata. Kada je jelo gotovo služiti.