SOLJANKA
Course: glavno jelo
Sastojci
- goveđa supa sa mesom
- 1/4 kg šunke
- 1/2 kg kupusa ribanca kiselog
- 2 glavice crnog luka
- 2-3 kašike masti
- biber u zrnu
- 1 lovorov list
- 2 viršle
- 2-3 kisela krastavca
- 1 slana haringa
- limun
- masline
- 2 kašike kapra
- 1 kašičica sirćeta
- lišće od peršuna
Upustvo
- Skuvati goveđu supu kao obično. Izvaditi meso i iseći ga na sitnu parčad. Dodati 1/4 kg šunke, 1/2 kg kupusa ribanca (kiselog), 2 isečene glavice crnog luka i sve to zajedno propržiti sa 2 ili 3 kašike masti.
- Sada staviti u lonac, naliti supom, dodati 3 zrna bibera, 1 lovor list i pristaviti da se polako kuva..
- Napraviti običnu zapršku i sipati u lonac da se i dalje kuva.
- Sada 1 par viršli iseći na komade i ispržiti na tiganju. 2 ili 3 kisela krastavca iseći na komade. Jednu slanu haringu očistiti i izvaditi kosti. Izvaditi seme iz 4 ili 5 kolutova limuna. Uzeti nekoliko maslina i 2 kašike kapra.
- Sve to zajedno sa viršlama staviti u čorbu. Usuti 1 kašičicu sirćeta, prokuvati jedanput, posuti iseckanim lišćem od peršuna i služiti.
- Ko hoće, može u soljanku staviti isečenu pečenu piletinu ili teletinu koja je preostala od juče.