SOLJANKA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • goveđa supa sa mesom
  • 1/4 kg šunke
  • 1/2 kg kupusa ribanca kiselog
  • 2 glavice crnog luka
  • 2-3 kašike masti
  • biber u zrnu
  • 1 lovorov list
  • 2 viršle
  • 2-3 kisela krastavca
  • 1 slana haringa
  • limun
  • masline
  • 2 kašike kapra
  • 1 kašičica sirćeta
  • lišće od peršuna

Upustvo

  • Skuvati goveđu supu kao obično. Izvaditi meso i iseći ga na sitnu parčad. Dodati 1/4 kg šunke, 1/2 kg kupusa ribanca (kiselog), 2 isečene glavice crnog luka i sve to zajedno propržiti sa 2 ili 3 kašike masti.
  • Sada staviti u lonac, naliti supom, dodati 3 zrna bibera, 1 lovor list i pristaviti da se polako kuva..
  • Napraviti običnu zapršku i sipati u lonac da se i dalje kuva.
  • Sada 1 par viršli iseći na komade i ispržiti na tiganju. 2 ili 3 kisela krastavca iseći na komade. Jednu slanu haringu očistiti i izvaditi kosti. Izvaditi seme iz 4 ili 5 kolutova limuna. Uzeti nekoliko maslina i 2 kašike kapra.
  • Sve to zajedno sa viršlama staviti u čorbu. Usuti 1 kašičicu sirćeta, prokuvati jedanput, posuti iseckanim lišćem od peršuna i služiti.
  • Ko hoće, može u soljanku staviti isečenu pečenu piletinu ili teletinu koja je preostala od juče.